Снимка: Facebook

Как опустяло италианско село може да върне оживлението по улиците си? Кметът на община Кандела в южната област Пулия смята, че мизерният брой на жителите ѝ може да се върне към едновремешния, като се предложат финансови стимули на желаещи да се заселят.

В момента Кандела (в превод – свещ) наброява 2700 жители, но през 90-те години на миналия век те са били 8000. Нещо повече – Кандела дори била наричана малкия Неапол заради оживените си от туристи улички. Днес селото е тихо и тъжно.

С течение на годините хиляди жители напускат общината, търсейки препитание на други места. Десетки къщи се изпразват и затварят кепенци. В селото остават само пенсионери.

Кметът Никола Гата обаче не си дава мир и покой в търсенето на начини да насели отново общината си. Така измисля инициатива, с която се надява, ако не да върне едновремешните жители, то поне да привлече нови кандидат-жители. На всеки ерген или мома, заселили се в Кандела, селото е готово да даде 800 евро. На семейна двойка пък ще дари 1200 евро, а на 4-или 5-членни семейства – по 2000 евро.

Офертата включва и други екстри, като например възможност да не се плаща нито данък смет, нито такса за обществени ясли или градина, пише "24 часа".

Кандела обаче няма никакво намерение да подарява всичко това току-така на хора, които просто искат да се възползват от сумата за сметка на общинския бюджет.

Новите жители трябва задължително да работят и да имат някакви доходи. Става въпрос за минимум 7500 евро годишно.

Въпреки че мнозина нямат и понятие какво представлява Кандела, то е известно сред местните като хубаво средновековно борго (село) с бели каменни улици, барокови къщи от XVII в., разположено по средата между два хълма до град Фоджа.

А какви са наемите в него? Къща от 90 кв. м например се дава под наем за 300 евро на месец. Ако искате да си купите апартамент или къща пък, квадратният метър струва 1200-1300 евро.

В миналото Кандела, както и много други села в Пулия, е била пълна с хора, занимаващи се с най-различни дейности, свързани със занаятчийство, земеделие, търговия. Около тях имало и доста туризъм. Много от богатите неаполитанци имали в Кандела и второ жилище, което обитавали през лятото.

През последните години обаче търсенето на по-добре платена работа принудило много от младите да напуснат Кандела и да се отправят към богатия Север. Първоначално селото имало намерение да направи финансовото си предложение само към едновремешни жители, които да се върнат в общината. По-късно обаче финансовите стимули били включени в оферта, предложена на всички, които искат да се заселят. Разбира се, предлаганите от селото пари са еднократен бонус, а не месечна заплата, както някой би си помислил.

Освен това, ако мислите да се заселвате в Кандела, е добре да знаете, че жителството в селото трябва да бъде поискано за минимум 2 години.

Въпреки многото на брой кандидатури от цяла Италия на хора, които искат да се заселят, досега са раздадени само 6 бонуса на заселили се семейства от Северна Италия.

Голям плюс в офертата за Кандела е фактът, че селото е като имунизирано срещу престъпността. На практика в него не е регистрирано престъпление от 20 г.

Въпреки предимно пенсионерския контингент сред населението в момента в Кандела има една ясла, две детски градини, едно начално и едно средно училище, счетоводен техникум. Има и 2 аптеки, една месарница, няколко бара, сладкарници, супермаркет. Затворени са обаче всички едновремешни занаятчийски работилници – Кандела разчита именно на новите жители, за да бъдат отворени отново.

А кои са забележителностите наблизо? В съседното село Асколи Сатриано, на 8 км от Кандела, е роден комисарят Катани – Микеле Плачидо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase