Снимка: Rеuters

Биткойнът успя да се възстанови до цена от 15 хиляди долара за брой, след като ден по-рано поевтиня силно, загубвайки около 1000 долара от стойността си, съобщава Bloomberg. Виртуалната валута бързо поевтиня, след като Южна Корея обяви, че ще предприеме допълнителни мерки за регулиране на спекулациите при търговия с криптовалути.

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута в света поскъпна с почти 8% до 15 032 долара по време на търговията в Хонконг през нощта българско време. Биткойнът се понижи с около 23% от рекордните 19 511 долара, които достигна на 18 декември, когато CME Group пусна търговия с фючърси върху валутата. Въпреки че това се смяташе за още една възможност за инвеститорите, всъщност обемите остават ограничени.

Южнокорейското правителство все по-често повдига темата за спекулативния балон около криптовалутата, която е поскъпнала с около 1500% за година, а търсенето в страната е едно от най-големите в световен мащаб. Освен това цената на биткойна там е с около 20% по-висока спрямо останалите пазари.

В същото време министърът на информацията на Венецуела Хорке Родригес обяви в четвъртък, че е въпрос на дни да бъде пусната местната криптовалута петро. Според Родригес петро ще помогна на страната да се справи с дипломатическата изолация.

Венуцуелската виртуална валута ще бъде гарантирана с 5 милиарда барела петрол, като този петрол ще може да поддържа финансови инструменти на стойност 267 млрд. долара, се казва в изявление на Министерство на петрола на страната, цитирано от Bloomberg.

Още по темата четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase