Снимка: Булфото, архив
fallback

Домовите кражби са сред най-често срещаните престъпления у нас. Хиляди хора годишно се разделят с мобилни телефони, лаптопи, пари и бижута при набезите на крадците. Голяма част от живеещите в големите градове ще тръгнат на път преди Коледа и тогава идва "златното" време за обирджиите.

Oще по темата

По четвърт милион на месец са загубите на хората у нас от домовите кражби при това от удари само в София. Това показва статистиката на МВР за извършените обири в последните години. Според цифрите, само на месец в София се разбиват над 200 жилища като открадната техника, злато и пари са на обща стойност за над 250 хил. лева.

Повечето задигнати вещи се продават по интернет няколко месеца след удара. Други пък се озовават в заложните къщи. В повечето случаи търговията се върти директно от домовете на съдържателите им. Там се съхраняват и крадените вещи.

Полицията обаче рядко успява да ги открие, тъй като малко хора описват серийните номера на телевизорите, телефоните и лаптопите си.

В София, най-привлекателни за крадците са южните квартали. Смята се, че там има по-богати хора, каза Николай Нотов, началник сектор "Престъпления срещу собствеността" в столичната полиция, пред БНР.

"Факт е, че хората пътуват по това време на годината и това е рисков момент, така че трябва да се вземат мерки, за да не се допускат извършването на кражби", коментира той.

Според него е важно хората да не държат пари и ценности вкъщи, да не афишират заминаването си, да намерят съсед, който да наглежда жилището им и да са по-съпричастни и бдителни при съмнителни лица или автомобили.

Най-често се крадат пари в брой, златни накити, часовници, електронни уреди, таблети, телефони и телевизори.

Една от най-изпитаните практики на крадците е да наблюдават социалните мрежи за хора, които се хвалят, че не са у дома си.

"Крадците гледат как изглежда отвън жилището, дали е санирано, дали е с нов вид, дали вратата е прилична и си правят изводи, че евентуално хората може да са по-състоятелни", обясни още Николай Нотов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

апашин

преди 6 години

Превъзбудковци, платихте ли по 1000 лв. кувертче за еврейските измислени празници, халал да ви е, оставете по още 1000 лв. вкъщи да има за тарашене. И както казва статията, качете по 2-3 снимки на етила и топката руска салата от новогодишната ви вечеринка в Банско, че ако не ви види цело село кви сте комплекси се едно не сте били на Банско, нал тъй?

7

Анонимен

преди 6 години

Айдуците много лесно могат да се превъзпитат ако на всички врати по домовете се постави високочестотен ток. При две врати както са при много от домовете на вътрешната врата се поставя захранването. Като отворят първата врата ще се натъкнат на втората и когато се опитат да я отворят и нея тогава ще стане страшно. Ако някой от айдуците е със слаби нерви и сърце директно заминава там от където е излязъл. А ако е с по здрави нерви и сърце ще му излязът искри от зъркелите и ще избяга като *** от х

6

Дони

преди 6 години

Е че как да пестим хвалбите? На Коледа ще ходя до... Шангри Ла, то това го знаят всички нали? Как да го крия?

fallback