Снимка: архив, Ройтерс

Газопроводът "Турски поток" ще смени маршрута си и вместо в Гърция, тръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Още по темата
Това съобщава турският вестник "Хабертюрк", цитиран от БТА.

Под заглавие "Турски поток сменя маршрута си" в публикацията се посочва, че е извършена "изненадваща промяна" в предварително набелязания маршрут.

Според тази промяна тръбопроводът няма да влиза през Гърция, а след Турция ще влиза в България и оттам ще продължава за Европа.

Промяната в маршрута на проекта е била обсъдена в турското министерство на енергетиката и за това е била уведомена България на най-високо ниво. България вече е започнала подготовката, твърди "Хабертюрк".

Според специалистите "Турски поток" най-мащабният енергиен проект на тръбопровод за трансфер на природен газ между Турция и Русия в последно време.

Руският газов гигант "Газпром" започна строителството на проекта през май 2017 година и маршрутът на втората тръба, която трябва да захрани европейския пазар, все още не е определен.

Всички варианти за продължението на "Турски поток" към ЕС са запазени, коментира наскоро руският енергиен министър Александър Новак пред Анадолската агенция.

В последно време отношенията между Турция и Гърция охладняха след историческата визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина, където той заяви претенции за преразглеждане на Договора от Лозана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase