Архив: Reuters
fallback

Когато набере скорост, Мартин Шулц направо няма спиране! Неговата страст за Европа е впечатляваща, но същевременно и прекалено ураганна. На конгреса на германските социалдемократи (7 декември) бившият председател на Европарламента изтупа от прахта старата цел на федералистите: Съединените европейски щати.

Според Шулц те трябва да възникнат до 2025 година, а държавите, които не подпишат необходимия за целта Конституционен договор - да напуснат ЕС. Рече и отсече!

Днес Мартин Шулц очевидно вече съжалява, че по време на предизборната борба не се разрови достатъчно в европейската политика, за която се предполага, че е най-силният му коз. И това е разбираемо. Но нима сега трябва да отива в другата крайност? Да, навсякъде се говори за новоосноваване на ЕС, за нови инициативи и импулси. И това е добре. Но нека все пак не прекаляваме, пише в свой анализ "Дойче веле".

Да създадем Съединени европейски щати - това е възвишена и легитимна цел, както са легитимни и други организационни представи за ЕС. Само че за да повярваш, че тази идея ще получи подкрепата на голямото мнозинство в Европа, трябва доста смелост.

В намерението да изхвърлиш пред вратата онези държави, които не искат веднага да поемат по този път, обаче няма никаква смелост - от гледна точка на демократичната политика то е направо съмнително.

Тъй че Мартин Шулц в един момент може да се почувства доста самотен. А битката му за Европа и срещу десния популизъм може да налее вода в мелницата тъкмо на популистите: като доказателство за твърдението, че "Брюксел" означава принуда. Самият Шулц се оплаква от принудата да се пести, а в същото време сам предлага принудителна интеграция.

ЕС няма как да функционира по този начин.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

272

Анонимен

преди 6 години

Не, не и с гарчулята вътре. Още имаме да им връщаме и да си взимаме територии. Виж, ако изчезнат всичките безследно, може.

271

Така де

преди 6 години

Незнам защо половината коментиращи се изказват като последна инстанция по въпроси за международния ред. Сякаш забравят, че от нас нищо не зависи, то дори от европейските лидери от телевизора много малко зависи. Ние сме срам за самите себе си, държава на стратегическо географско положение, с дълга история, азбука и прекрасна природа сме я превърнали в *** и се гордеем с това.

270

Абе

преди 6 години

След 2025 г., когато Путин ще се оттегли най-после от властта, ще има Съединени руски щати, от които впоследствие ще остане само Московска губерния.

fallback