Снимка: Reuters
fallback

Комитетът на ООН срещу изтезанията отправя поредни остри критики срещу България за насилие в различни български институции и срещу уязвими групи хора.

Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет и цитираха някои от констатациите в доклада на ООН, излязъл в края на ноември.

В него е записано, че Комитетът срещу изтезанията е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията. Според документа всеки трети задържан в българските полицейски управления е малтретиран. В някои от случаите насилието е равносилно на изтезание.

Oще по темата

Тези случаи остават безнаказани, тъй като прокуратурата не осигурява адекватно разследване на подадените жалби и сигнали, пишат от БХК. Установено е, че арестантите в България нямат право на ефективен достъп до адвокат, уведомяване на близките им, достъп до независима медицинска експертиза и други.

Условията в затворите продължават да са нечовешки и унизителни, критикуват още от ООН.

В доклада се припомнят и случаите на изтезания на деца в домовете и 238-те смъртни случаи през изминалите години. Те бяха разкрити в резултат от съвместната проверка на прокуратурата и БХК през 2010-2011 г. ООН критикува липсата на наказани по тези случаи и настоява да се възстанови разследването по тях.

Документът е засегнал и положението на мигрантите в България. В него "се изразява загриженост за тяхното малтретиране от гранична полиция и частни "ловци на бежанци", както и тяхното противозаконно изтласкване от територията на България с цел да се предотврати подаването от тях на молби за международна защита".

Комитетът на ООН акцентира и на случаите на домашно насилие над жени, трафика на хора и престъпленията от омраза към представители на уязвими групи.

Във всички тях комитетът изразява сериозна загриженост относно сериозните и системни нарушения и отправя препоръки за законодателни изменения и по-ефективно правоприлагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Красимира Кръстева

преди 6 години

advokatyordanova/ 5 години ме следи със сателит и изтезава денонощно. Принуждава ме да стоя в България и не ми позволява да създам връзка.

70

Анонимен

преди 6 години

Насилие има сигурно, но само там ли? В родилните зали какво е? Четох разказите на жени преживяли насилие в болниците? Страшно и това ли е измислица? Имаше и протести и какво? Като отидеш в една държавна администрация не те изтезават, но има ли агресия пак? Негативната атмосфера и злобата е пропита навсякъде и не почвайте причината е безпаричието.

69

шоп

преди 6 години

А защо никой не се замисля истина ли е това, което казват мустакатите деца? В Швеция така ги наричат, защото всички са уж под 18, па те с бради и мустаци до пъпа.

fallback