Снимка: Reuters
fallback

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в болницата в Истанбул, в която се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб, съобщават турските медии.

Той е издъхнал в болница "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, като именно там му бе извършена трансплантацията, съобщава Gol.bg.

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.



Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 6 години

Разрешава те ли ми за ДПС да гласувам.

125

Анонимен

преди 6 години

Наим сюлейманоглу беше истински спортист Аллах да го прости лека му пръст моите съболезнования на близките на Наим Сюлейманоглу жалко че си отиде от тоя свят един ден всички ще отидем от тоя свят не сме безсмъртни,за съжаление това е съвишния ни създава живот съвишния ни прибира живота.

124

Анонимен

преди 6 години

Аз съм горд че съм българин и обичам БЪЛГАРИЯ да живее БЪЛГАРИЯ.

fallback