Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Романтичната опера "Лоенгрин" ще бъде във фокуса на вниманието на меломаните следващата седмица в Софийската опера. На 20 и 26 октомври ще има два спектакъла под диригентството на Евън-Алексис Крист. 90 години след първото си изпълнение през 1934 г., "Лоенгрин" намира своята изящна визия в новата постановка на Пламен Карталов.

"Вълнението е огромно, защото ролята на Лоенгрин е много сериозна и не е за всеки тенор. Изисква опит. Има много лирични моменти, изпълнени с любов, но има и много драматични. Тенорът трябва да е доста гъвкав. Доста се вълнувам за този мой дебют", каза Даниел Острецов, който е в ролята на Лоенгрин, в студиото на предаването "България сутрин".

Постановката на Пламен Карталов е свързана с предишната опера "Парсифал" и ни пренася в духовния свят на Граала, където Лоенгрин е рицар. Лоенгрин и Елза са духовно свързани герои.

Пред Bulgaria ON AIR Цветана Бандаловска, която влиза в ролята на Елза споделя, че вълнение винаги има, то е “токът”, който върви от сцената към публика.

“Притеснението аз го приемам като нещо негативно, не е притеснение - вълнение е. Всяка роля изисква концентрация, особено вагнеровите герои. Артистите, които изпълняват Вагнер, трябва да са в една особена концентрация, за да могат през себе си да пречупят музиката", поясни Бандаловска.

Според нея операта разкрива важността на вярата и способността да слушаме вътрешния си глас.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback