Снимка: Getty

Ще се съберат ли или не. Този въпрос най-накрая има своя отговор: Oasis официално обявиха, че ще се съберат отново за турне с 14 дати в Обединеното кралство и Ирландия през 2025 г.

Те обаче няма да са хедлайнери на фестивала в Гластънбъри, както се говореше през уикенда.

Концертите ще се проведат през юли и август, като ще ударят стадионите в Кардиф, Лондон, Манчестър, Единбург и Дъблин. Билетите влизат в продажба в 9 сутринта на 31 август, като цените ще бъдат обявени на същия ден.

В съобщение за пресата датите са обявени за "вътрешен етап" от турнето и се казва, че "плановете са в ход" то да излезе извън Европа по-късно през 2025 г.

Относно решението на известните враждуващи братя да се съберат отново, съобщението гласи: "Няма голям момент на откровение, който да е запалил събирането – само постепенното осъзнаване, че моментът е подходящ."

В съвместно изявление групата каза: "Оръжията замлъкнаха. Звездите се подредиха. Голямото чакане свърши. Ела да видиш. Няма да бъде излъчено по телевизията."

Датите ще отбележат 16 години от раздялата на групата, след като Ноел Галахър напусна преди концерт на френски фестивал, както и 30 години от издаването на втория им албум, What’s the Story (Morning Glory) от 1995 г. За разлика от текущото турне на Лиъм Галахар по случай 30-ата годишнина на дебютния албум на групата от 1994 г. Definitely Maybe, сетлистът за концертите през 2025 г. няма да бъде изрично насочен към този албум.

Съставът на Oasis не е потвърден. Групата също няма планове да влиза отново в звукозаписното студио, за да прави нова музика.

Братята Галахър пускаха намеци през последните дни, споделяйки клип на датата "27.08.24" със същия шрифт като логото на Oasis в съответните им акаунти в социалните медии, както и в официалните акаунти на Oasis.

Клипът беше показан и в края на концерта на Лиам на фестивала в Рединг този уикенд, където той посвети Half the World Away от 1994 г. на Ноел, а Cigarettes & Alcohol от 1994 г. на хора, които казват, че мразят Oasis. Съобщението беще показано и след като Blossoms свириха Wythenshawe park в Манчестър този уикенд.

Бандата тепърва ще навлиза в по-голяма дълбочина относно това как са заровили томахавката в годините, след като Ноел напусна Rock en Seine през 2009 г. Оттогава братята публично се нахвърлят един на друг и досега винаги са отричали, че ще се съберат. През последните години обаче отношенията изглежда се смекчиха: през 2017 г. Лиам туитна коледни пожелания на брат си и каза, че "очаква с нетърпение да го види утре".

Тази седмица, във видео за отбелязване на 30-ата годишнина на Definitely Maybe, Ноел похвали певческите способности на Лиъм. "Когато пеех песен, тя звучеше добре. Когато той я изпя, звучеше страхотно... Не мога да пея Cigarettes & Alcohol, Rock’n’Roll Star и всичко това. Нямам същото отношение като него. Гласът ми е половин Гинес във вторник, а този на Лиъм е 10 чаши текила в петък."

Въпреки бездействието на Oasis, легендата на групата не е отслабнала: те имат 21,6 милиона месечни слушатели в Spotify и управляват огромна публика от поколение Z. По-рано тази година Дуа Липа използва незабавно разпознаваемия шрифт на групата в маркетинга за нейния предполагаемо вдъхновен от бритпопа албум Radical Optimism.

Някои спекулират, че една от мотивите за изгодно събиране може да е скорошният развод на Ноел от втората му съпруга, Сара Макдоналд, в споразумение, за което се съобщава, че струва около £20 милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase