Снимка: БГНЕС

Концертът на звездата Ед Шийрън в София ще донесе милиони левове на българската икономика. Продадените билети са 60 000, а 4000 работници са ангажирани само със строежа на сцената, съобщи БНТ.

Едно от най-големите музикални събития в България през последните години предстои да се проведе на 31 август в София.

"Всъщност това ще бъде най-голямото събитие, откакто има концертен живот в България, като се има предвид цялата продукция, която идва, броят хора, които ще бъдат настанени на стадиона", отбеляза Стефан Еленков, изпълнителен директор на промоутърската фирма.

Британската суперзвезда готви грандиозно шоу, като сцената му ще е 360-градусова, а 80 тира вече разтоварват техниката. Около 4000 работници строят сцената за концерта на британския изпълнител Ед Шийрън. Продадените билети са 60 000, а приходите за икономиката ни ще бъдат в размер на милиони левове.

Според икономисти това се равнява на милиони приходи за българската икономика краткосрочна полза и имидж като дългосрочна.

"Трябва да разграничим събития за 5-10 000 души, които обикновено са от града и събитие за 50-60 000 души и нагоре, което автоматично значи, че има и туристически поток, включително чужденци, хора и от други градове, които са пристигнали. Посещения на града, нощувки, краткосрочно настаняване, по-голямо потребление в самия град", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Имахме едно изследване навремето покрай Spirit of Burgas и Пловдив - Европейска столица на културата, когато бяха изчислени сумите, които общините инвестират в такива проекти, че всеки един инвестиран лев се връща по десет след това в общината", посочва Стефан Еленков.

"Но по-големият ефект е имиджът, който една локация придобива за това, че е на световната карта, когато идва голям изпълнител", заяви Ганев.

На своя мегаконцерт на преди 34 години Лепа Брена кацна с вертолета на Тодор Живков, а за броя зрители на стадиона се говори и до днес - между 80 000 и 120 000 души. 19 години след това кралицата на поп музиката - Мадона, събра 55 000 души. Топ 3 на най-посещаваните събития се допълва от концерта на Слави Трифонов през 2015 г., за който под дъжда дойдоха 70 000 души.

"55 000 души. Бон Джоуви доста по-малко. Така че на този етап заради това, че сцената е поставена в средата на стадиона и се използват реално всички сектори за публиката, плюс тези на терен около сцената, правят този концерт най-големия", посочва Еленков.

Някои българи обаче няма да гледат концерта у нас, а в Румъния, Букурещ тази събота. Северната ни съседка през последните години прави приходи от над 100 млн. евро от музикални фестивали. Букурещ е домакин на британския изпълнител за втори път. Световни звезди също през годините са избирали да се появят първо в Румъния, а не у нас.

Може ли и София да организира по-често събития с над 50 000 души?

"Догодина очакваме четири такива групи да дойдат в България, надявам се всичко да мине както трябва. За съжаление София не е от градовете, които обичат да инвестират в културно съдържание от такъв голям мащаб. На този етап не виждам причина София да стане като Букурещ, защото управлението на града не инвестира в такъв културен продукт, да се развива по този начин. Всичко засега се прави само с нашите собствени усилия на наш гръб", отбеляза Еленков.

Друга съществена разлика между София и Букурещ - най-скъпите билети у нас за Ед Шийрън са 300 лева, докато в Букурещ 160 лева.

Драконовски мерки

Безпрецедентни мерки за сигурност ще бъдат наложени по време на влизането за концерта на Ед Шийрън в София.

Извънредните изисквания са заради огромния брой зрители и за да не се правят спекулации с препродаване на билети на много по-високи цени от обявените от организаторите.

Пропуските бяха разпродадени буквално за часове още с пускането им. За първи път на концерт у нас при влизането ще се иска документ за самоличност. Причината е, че всеки един билет е поименен и с него не може да влезе никой друг. В случай че човек не може да присъства на концерта, може да продаде билета си само чрез посочена от организаторите платформа, и то на цената, на която го е купил.

Официалната препродажба на билети ще бъде пусната след изричен анонс преди шоуто. Всеки билет, предлаган за препродажба другаде, ще бъде анулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase