Иван Янъков е един от най-известните български пианисти с блестяща международна кариера, награждаван многократно за талантливите му изпълнения. Свирил е в над 30 държави и е изнасял концерти в най-престижните концертни зали в целия свят. Той е бил солист на редица български оркестри, водил е майсторски класове за подрастващи и е съосновател на проекта „Четиримата пианисти“. В ексклузивно интервю за продуцентска къща Palms Music, която подпомага дейността му, Янъков разказва за последните записи, които е направил по света, както и за албумите, които предстои да бъдат пуснати на пазара.

Ще споделите ли какво сте предвидили за почиталите на класическата музика в най-скоро време?

–           Съвсем скоро, на 13-и септември, излиза албум, който е със записи на творби на Цезар Франк, Сергей Рахманинов и Йозеф Хайдн. Записът им се осъществи още миналата година в Нидерландия.

Специално за нашата публика, преди излизането на албума сме предвидили да пуснем три сингъла от него. Първият сингъл ще бъде издаден на 19-и юли и ще включва Прелюд, фуга и вариация от Цезар Франк. Вторият сингъл ще излезе на 2-ри август и ще съдържа една от вариациите по тема на „Корели“ от Рахманинов. Третият сингъл ще излезе на 23-и август и ще включва третата част от Соната за пиано в ла-бемол мажор от Хайдн. Важно е да добавя, че синглите на Рахманинов и Хайдн ще имат и видео клипове. Те ще могат да бъдат гледани на моя YouTube канал.

Разкажете ни за новия Ви албум? Какво Ви вдъхнови да включите именно тези произведения в него?

–           Обикновено художници и музиканти трудно успяват да пресъздадат вдъхновенията си с думи, защото са свързани с усещания и стремежи. Трите произведения, включени в албума, са лирични и носят контрастни настроения, които отразяват различните периоди, в които са написани. Те са част от настоящия ми концертен репертоар и решението да ги включа в новия албум беше лесно.

Какво беше най-интересното в процеса на работа по време на записа на албума?

–           Записът бе направен през август 2023 г. в Хилверсум, Нидерландия. Залата, в която изпълнихме проекта, е специално построена за записи на класическа музика. Тя е голяма и има всякакви акустични приложения по стените – спирали, платна, резонатори, висящи резониращи стълби.

Усещането да записваш там беше различно в сравнение със чувството, което остава в мен от записи в други студиа, тъй като имаше резонанс, но не и ехо. Резонансът можеше да се чуе от другия край на огромното помещение. В други подобни зали звукът обикновено е „мъртъв“ и затова резонанс се добавя при обработка на записа. Там акустиката беше естествена и нямаше нужда от никакви добавки при финализирането на записа.

Роялът, на който свирех, беше специален и е на италианската фирма „Фациоли“. Докато стандартните дължини на концертните рояли са между 278 и 288 сантиметра, този беше 308, което допринесе за по-дълбок бас и резонансни обертонове на звученето.

Разкажете ни малко повече за екипа от професионалисти, който стои зад този албум?

–           Екипът бе специално подбран. Продуцент е Майкъл Файн, бивш вицепрезидент на „Дойче Грамофон“ и носител на награда „Грами“ за най-добър музикален продуцент. Той бе буквално режисьор на записа. Той ме насочваше за яснотата и техническата точност на изпълнението, слушаше за външни шумове, след което редактира и финализира целия албум. С него имаше още тонрежисьор, музикален редактор и акордьор, който винаги беше на линия да настрои рояла.

Партньорът, който ме подкрепи за целия проект, е Palms Music. С продуцентската къща осъществихме много проекти през последните три години. В повечето ми музикални проекти съм бил подпомогнат от тях.

Как и къде почитателите на класическата музика могат да чуят предстоящия албум?

–           Албумът ще бъде достъпен в дигиталните платформи и може да бъде чут предимно в онлайн пространството. И понеже все още има ентусиасти, които предпочитат да държат в ръцете си физически копия на албуми и да ги слушат на специализираните си аудио системи с високо качество, сме предвидили и серия компакт дискове, които ще се продават в най-големите музикални магазини на всички континенти.

Какво е Вашето послание към слушателите?

–           Накратко, надявам се слушателите да чуят записите и да им се наслаждават, както аз се наслаждавах по време на създаването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase