Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Днес може да се насладите на неповторимо музикално пътешествие из ритмите на българския, сръбския, турския и румънския фолклор със специален гост – звездата Йълдъз Ибрахимова. Това е възможно на концерта "Балканика" в София от 19:00 ч.

"Балканите са пъстър букет, но с много общи неща като елементи. Това е богатство за всички нас. Радвам се, че съм имала възможност да обиколя всички балкански страни", сподели певицата Йълдъз Ибрахимова в предаването "България сутрин".

Диригентът Георги Патриков отбеляза, че "Софийски музикални седмици" е фестивал, който се е доказал във времето.

"Имаме удоволствието да гостуваме отново, това е еталон как трябва да се прави музикален фестивал. Програмата е пъстра и разнообразна. Идеята за концерта "Балканика" се роди преди година. Мястото, в което живеем, е много пъстро. Всички култури са близки и заимстват една от друга. Това, което ще чуят нашите гости довечера, ще бъде преработка на много популярни фолклорни мелодии. Подбрали сме пъстра програма от всички страни. Концерта можем да го разделим на три блока - класически, блок с народни мотиви и мелодии, популярни на целия Балкански полуостров, акцент в програма ще бъдат изпълненията на Йълдъз", каза Патриков пред Bulgaria ON AIR.

Ибрахимова призна, че идването в България за нея е удоволствие и че тук има много приятели.

"Сцената ще е пълна с музиканти - симфоничен оркестър и смесен хор. Ще има и мултимедия, и различни други ефекти. Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов", добави Патриков.

Солистите, освен Йълдъз Ибрахимова, са още: Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Никола Иванов, Пламен Долапчиев, Марек Дяков, Мария Павлова, Младен Николаев, Стела Стефчева и Александра Петрова.

"Музиката трябва да въздейства на сърцето. Балканската музика има различни трансформации. Фолклорът е неизчерпаем източник на енергия", подчерта диригентът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 2 седмици

изгонете я таз ци..... от българия

1

Анонимен

преди 2 седмици

Балканика се губи бг и са повече турска и гръцка и сръбска музика.

fallback