Снимка: БГНЕС
fallback

Бруталното нахлуване на руския президент Владимир Путин все още не е осигурило на Украйна членство в НАТО или Европейския съюз, но изглежда, че ще я тласне към третата ѝ победа в ежегодния конкурс за песен "Евровизия", съобщава "Политико".

Изпълнението на "Стефания" от оркестър "Калуш" - песен, която уж е за майката на фронтмена Олег Псюк и съдържа думи като "Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени" - е горещият фаворит за победа на финала тази събота, предава БГНЕС.

Участниците в "Евровизия" официално обещават, че песенният фестивал "в никакъв случай няма да бъде политизиран", но това не е първият път, когато нещата се отклонява от тази граница. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на обществените медийни организации, което провежда конкурса "Евровизия", винаги е твърдял, че ежегодното събитие е строго аполитично и трябва да покаже, че музиката може да обедини Европа. За тази цел EBU е принуждавал националните представители да променят текстовете на песните си, отхвърлял е заявки за участие заради прекомерна политическа насоченост и дори е прилагал технология за борба с хулите.

Oще по темата

Но тъй като тазгодишният конкурс в Торино се провежда в сянката на продължаващата война на Русия в Украйна, ангажиментът на EBU към политическия неутралитет е подложен на сериозно изпитание.

В първите часове след като Путин започна инвазията си срещу Украйна на 24 февруари, EBU се противопостави на призивите Русия да бъде изключена от конкурса. Но само ден по-късно той направи впечатляващ обрат, обявявайки, че руското участие ще бъде забранено, тъй като то може да "накърни престижа на конкурса".

Украинският оркестър "Калуш" написва "Стефания" преди инвазията, но песента е изпълнена с едва прикрити патриотични чувства: "Майка Стефания, майка Стефания; полето цъфти, но косата й посивява". Песента привидно е за едноименната майка на фронтмена Псюк, но текстът звучи много силно, сякаш е написан за родината му. "Тя ме люлееше като бебе, тя ми даде ритъм", се казва в един от стиховете. "И не можеш да ми отнемеш силата на волята, тъй като я получих от нея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Huhuihokpk

преди 1 година

Еййй пак Путин виновен!

68

Хомо с Еректус

преди 1 година

Аз пък мисля че песента на Украйна не е лоша, ако нямаше война пак би влязла в топ 10. Молдовската също става. Българската не беше нищо особено и затова и не се класира на финал.

67

Анонимен

преди 1 година

Доста отдавна евровизията стана негледаема.

fallback