Снимка: архив, Булфото
fallback

Оперната прима Александрина Пендачанска ще празнува 30 години на сцената с мултимедиен концерт-спектакъл "Това съм аз" тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Събитието, продуцирано от НДК, ще отбележи 30-годишния творчески път на певицата, започнал от сцената на зала 1 през 1978 г. и включващ над 70 роли - от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на 20-и век (Саломе, Кризотемис), от белкантои Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен).

С гастроли на най-големите световни музикални сцени, с изпълнения под палката на знаменити диригенти, с високо оценени записи на Моцартовите опери в прочита на Рене Якобс за Хармония Мунди, наградени с множество награди, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за "Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис Александрина Пендачанска е безспорно един от най-признатите гласове днес, отбелязват от екипа.

Специално за зрителите в НДК оперната певица е подбрала репертоар, включващ ария на Виолета от операта "Травиата", ария на Агрипина от едноименната опера на Хендел, на Графинята от "Сватбата на Фигаро" и на Електра от "Идоменей" на Моцарт, както и ария на Ермионе от Росини.

Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Мартин Пантелеев. Спектакълът ще включва и кадри от емблематични роли в репертоара й.

През 2015 г. оперната дива направи забележителното си дългоочаквано завръщане в зала 1 на НДК, с което започна 29-ото издание на Новогодишния музикален фестивал. Ценителите на оперното изкуство се насладиха на изключителен концерт под диригентството на Сперанца Скапучи от Италия и съпровода на оркестъра на Пловдивската опера, припомнят организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

Да много добър глас

13

ддт

преди 6 години

Стига сте злобяли-мацката е готина и може и да пее.А Найо,не е единствения мъж на света,така че страшно няма....

12

Анонимен

преди 6 години

78 година НДК не е било и проектирано даже

fallback