Марк Антъни. Снимка: Reuters

Родените в САЩ пуерторикански изпълнители Марк Антъни и Драко Роса, и колумбийският певец Карлос Вивес спечелиха топ отличията на церемонията за наградите "Грами" за латино музика, на която бяха почетени завръщания на музикалната сцена и дългогодишни кариери, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Марк Антъни - най-продаваният салса изпълнител, грабна ключовия приз за запис на годината за "Vivir Mi Vida". Парчето е посветено на преодоляването на трудностите в живота.

"Тази награда е специална за мен, защото съм в много специален житейски етап. Заглавието на песента - "Да живея живота си", казва всичко", сподели 45-годишният Марк Антъни. За изпълнителя това е четвърто отличие "Грами" за латино музика. Антъни е носител и на две награди "Грами", припомня БТА.

Албумът "3.0" на Марк Антъни e първият му от 2010 г. и се появи на музикалния пазар след миналогодишния му развод с певицата и актриса Дженифър Лопес.

Поп певецът и композитор Драко Роса, чиято кариера стартира с момчешката група "Менудо" през 80-те години на миналия век, спечели топ отличието за албум на годината за "Vida". Роса записа тавата, след като през 2011 г. бе диагностициран с рак и се подложи на лечение. Тавата включва сътрудничество с друг бившчлен на "Менудо" - Рики Мартин. Приемайки отличието си, 44-годишният Драко Роса благодари на всички за подкрепата в трудните за него моменти.

Колумбийският поп певец Карлос Вивес, завърнал се на музикалната сцена на 52-годишна възраст с първия си албум от осем години, получи наградата за песен на годината за парчето сис подходящо заглавие "Volvi A Nacer" ("Прероден"). Вивес посвети приза си на "всички деца на Латинска Америка", както и на сънародниците си в Колумбия. Певецът, който имаше най-много номинация за наградите - пет на брой, спечели общо три отличия.

Дори победителката в категорията за най-добър нов изпълнител Габи Морено бе "попрехвърлила" обичайната за подобно отличие възраст. 31-годишната певица и авторка на песни от Гватемала сподели, че за нея е голяма чест да спечели първата си награда "Грами" и посвети трофея на сънародниците си.

Аржентинското фънк-рок дуо "Иля Куряки и Валдерамас", което също беше с пет номинации за наградите "Грами" за латино музика, грабна приза за най-добра песен в стил ърбан за парчето си "UlaUla".

Испанският певец и актьор Мигел Босе бе обявен за Личност нагодината. 57-годишният Босе прие почетния приз от Рики Мартин исподели, че наградата е признание не само за 35-годишната му кариера в музиката, но и за дейността му като активист.

Носталгична нотка на състоялата се в Лас Вегас 14-а годишна церемония за наградите "Грами" за латино музика внесе певицата Натали Коул, която изпълни виртуален дует на испански с покойния си баща Нат Кинг Коул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase