Монсерат Кабайе и дъщеря й. Снимка: БТА
fallback

Известните артисти, които крият тайните на успеха, просто не ги знаят. Това каза прочутата оперна прима Монсерат Кабайе.
Кабайе и нейната дъщеря Монсерат Марти са у нас за концерта на 27 септември в зала 1 на НДК, организиран от "БГ саунд стейдж". Специално за концерта в България е и музикалният директор на "Флорида Гранд опера" Рамон Тебар, който ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР.

Кабайе през цялото време се шегуваше и се смееше, въпреки че беше на инвалидна количка. Обясни защо е така още преди "официалното" начало на срещата с журналисти. Преди десетина дни на конкурса на нейно име, където водила и майсторски клас,се спънала и паднала по стълби. Последвали операции и лекарите й препоръчали да се щади - да не стои дълго права, да не се движи много и да не изкачва стълби. Няма да може да посети и вечерята, която дава в нейна чест испанският посланик - заради деветте стъпала, през които трябва да мине.

Правилното дишане е най-важната "тайна" за успеха на певците, каза Кабайе. Тя научила това още на 12-13 години, когато започнала да посещава уроци в Консерваторията, издействани от упоритата й майка, въпреки финансовите затруднения на семейството.
Преподавателката унгарка карала учениците си да лежат на пода с куп книги под стомаха. Те не разбирали защо прави това – след като са дошли да се учат да пеят, и се оплакали на директора. Учителката простичко им обяснила защо тези упражнения са необходими.

Големите учители на Кабайе за живота са нейните родители - силната и духовно извисена майка и бащата, вечен оптимист, който откривал предимствата дори в живота им по градинки, когато поради бедност семейството е изхвърлено от дома си.
"Иначе нямаше да виждаме зората, изгрева на слънцето, нито да чуваме първата песен на птиците", казвал той.

"Двамата ме научиха на най-важното - кое е добро и кое зло, кое е хубаво и кое лошо, но не лично за нас, а изобщо", каза Монсерат Кабайе, цитирана от БТА.

"Имаме търкания понякога - като всяка майка и дъщеря, но те са изпълнени с обич", отговори примата на въпрос дали има конкуренция и спорове между двете.

"Възможността да пеем заедно засили още повече разбирателството между нас, връзката, която винаги е съществувала между майка ми и нас двамата с брат ми", отбеляза Монсерат Марти.

Децата на Кабайе не й се сърдят, че не е имала достатъчно време за тях заради кариерата си. Когато неотдавна примата изразила съжаление за това, дъщерята я уверила, че греши. Монсерат Марти и брат й се радват, че майка им прави толкова много хора щастливи. Смятат, че иначе би било егоистично от тяхна страна - да я имат само за себе си.

Програмата е разнообразна, от различни епохи - класика и испански песни. Последно двете прими са я изпълнили през юни в Ереван и публиката я е приела много добре. Надяват се и тук хората да са доволни.

Между авторите в програмата е Хайдн - композиторът с чиято музика, в оркестрово изпълнение, Монсерат Кабайе си почива най-добре. Пуска си я тихо и се наслаждава на усещането за покой и мир, от които по думите й светът днес има огромна потребност.

"Още не знам дали може да пее, но има глас - вика силно, когато говорим по телефона", шеговито отговори Кабайе на въпрос за внучката си - дъщерята на Монсерат Марти. Примата предпочита малката да не следва техния път, а да живее по-спокойно, да си спести тъгата от раздялата с децата, която тя самата цял живот е изпитвала, а сега вижда и у дъщеря си преди дълги турнета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Ставри

преди 10 години

Големите в изкуството, скромни в живота, заслужават почитание.

2

Анонимен

преди 10 години

Велика жена!

1

Водния мс

преди 10 години

Поклон !

fallback