Emeli Sande. Снимка: Reuters

Късно снощи в Лондон на церемония в "02 Aрена" бяха раздадени наградите БРИТ. Въпреки че са само седмица след тях, те винаги са били доста по-различни от Грамитата – не само защото категориите са много по-малко и не са толкова конкретни, а и защото във Великобритания все още сред най-големите хитове и най-продаваните изпълнители успяват да се пласират много стойностни имена, които обикновено получават заслуженото признание в средата на февруари в Лондон. Тази година също се получи нещо подобно.

Макар да не сме напълно разочаровани от Грамитата, то британските музикални награди отново като че ли избраха по-качествени носители на статуетките.

С най-много отличия си тръгнаха Emeli Sande и Бен Хауърд. Emeli Sande имаше може би най-вълнуващата 2012 като се издигна изключително високо в класациите на милиони меломани с брилянтните си изпълнения, затова и можем да заключим, че съвсем заслужено получава наградата за най-добра изпълнителка и втората най-значима статуетка – за албум на годината за "Our Version Of Events", който беше и сред най-продаваните на Острова.

Бен Хауърд е относително ново име и обявяването му за изпълнител на годината беше може би изненадващо, но със сигурност не и безпричинно, защото младият британец впечатлява бързо с майсторските си парчета. Освен това той се отчете и като най-добро ново име – награда, която винаги привлича сериозно внимание. Mumford & Sons бяха тотални фаворити за група на годината и завоюваха и тази награда, след силното им представяне на Грамитата.

Подобна беше ситуацията и с Франк Оушън и The Black Keys, спечелили съответно за най-добър международен изпълнител и най-добра международна група. В тези категории като най-добра международна изпълнителка компания им прави Лана дел Рей.

За най-голям глобален успех призът отида при доста дискутираните момчета от One Direction, докато този за най-добро изпълнение на живо – при Колдплей. Изборът на критиците попадна върху Том Одел, който очакваме да пробие през тази година, а наградата за продуцент отиде при Paul Epworth, работещ с имена като Адел, Florence and the Machine и много други.

Така стигаме и до най-значимата награда за песен на годината, отишла при Адел за Skyfall. Колкото и да харесваме пълничката поп изпълнителка обаче, не можем да се съгласим за този приз, тъй като това беше едно от по-малко влиятелните й парчета в последните години и не успя да остави чак такава следа. Както при всички награди обаче, винаги остават много места за дискусии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase