fallback

Общ преглед

 

Британските музикални награди успяха в последните години да се развият сериозно в своя статус и за много меломани по света са дори по-важни от раздадените преди седмица награди Грами. Oсобено за хората, които предпочитат  все още не толкова комерсиализираното британско звучене пред американския мейнстрийм поп и хип-хоп.

Късно снощи се проведе и тазгодишната 32-ра церемония по връчване на британските музикални награди в 02 Arena в Лондон. Водещ бе Джеймс Кордън, а вече познатите ни любимци от 2011 г. заслужено получиха поредните си признания.

Пищната церемония беше открита от Coldplay с най-новия им сингъл "Charlie Brown", а малко по-късно те получиха и ключовата награда за най-добра британска група, която спечелиха за трети рекорден път. Големите победители на вечерта бяха двете най-силни имена от британската сцена за последните 12 месеца – разбира се голямата Адел и новата звезда с чудесен потенциал Ед Шийрън (Ed Sheeran).

Симпатичният британец, който е само на 21 години, грабна приза за най-добър изпълнител и за най-добро ново име, а Адел спечели за най-добра изпълнителка и може би най-важната награда на вечерта – за албум на годината за "21". Интересното е обаче, че поради закъснение в програмата благодарственото слово на певицата бе прекъснато в средата от водещия, който направо представи заключителното изпълнение на Blur. Това събуди недоволството на публиката и на пълничката певица, която гневно показа среден пръст на организаторите.


Много оспорваната награда за британски сингъл на годината с цели десет номинирани отиде при поредната банда, набрала популярност от телевизионното шоу Х Фактор – One Direction. Тяхното парче "What Makes You Beautiful" и статуетката бяха най-дискутираните с оглед на изключително големите сингли през изминалата година. Но в крайна сметка за наградите Брит гласуват зрителите, които са решили, че именно това е най-големият британски хит за последните 12 месеца.


В международната част за изпълнител и изпълнителка спечелиха съответно Бруно Марс и Риана, а за група - Foo Fighters, които имаха една много силна 2011 г. с издаването на новия им албум. Наградата за международно ново име спечели великолепната Лана дел Рей, която още преди да е започнала да блести сериозно, вече получава признания.

Наградата на критиците отиде предварително при Емели Санд, докато наградата за цялостен принос към музиката беше връчена на Blur малко преди тяхното доста силно заключително изпълнение, което включваше бележитите им Girls & Boys, Song 2 и Parklife.

Дължимото беше отдадено и на големите Ейми Уайнхаус и Уитни Хюстън, които ни напуснаха през 2011 и 2012 година.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

steko

преди 12 години

abe tupaci ne razbirate ot muzika 4udesno si peee momi4eto

106

Месия

преди 12 години

Браво на момичето! Чудни песнички! Знаеш колко си обичам френската разходка по Александровия мост... Имам си и брат Александър... и не ми е само брат!

105

Анонимен

преди 12 години

още една Бет Дитто

fallback