В "Стейпълс сентър" в центъра на Лос Анджелис се проведе 53-тата церемония по връчване на наградите "Грами" – най-престижните музикални отличия в света.

Големите победители на „музикалните Оскари“ се оказаха Лейди Антебелъм. Американското кънтри трио спечели "Грами" за най-добър сингъл (Need you now) и за песен на годината (също за Need you now). Освен това си тръгна с още три статуетки – за най-добър кънтри албум, най-добро представяне на трио или група и най-добра кънтри песен на годината.

Ексцентричната Лейди Гага взе едва три награди – за най-добър женски поп вокал и най-добро видео за песента Bad Romance, както и за най-добър поп албум за The Fame Monster.

"Грами" за най-добър мъжки поп вокал отиде при Бруно Марс за Just the way you are.

Въпреки че хип-хоп звездата Еминем беше номиниран в 10 от основните категории, той взе награди само в две от тях – за най-добро рап соло изпълнение (песента Not Afraid) и най-добър рап албум (Recovery).

Откритие на годината стана най-голямата млада надежда на американския джаз – Есперанца Сполдинг.

Канадската рок банда Аркейд файър изненадващо взеха "Грами" за албум на годината за своя The Suburbs.

Френският диджей Давид Гета спечели за втора поредна година наградата за най-добър ремикс за работата си по хита на Мадона Revolver.

"Грами" бяха раздадени в общо 109 категории.

Още по темата

Церемонията започна с отдаване на почит на Арета Франклин. Кралицата на соул музиката се появи за първи път по национална телевизия, откакто се възстановява след операция.

68-годишната Франклин бе облечена в бяло и имаше здрав вид. Тя все още не е разкрила от какво е била оперирана.

Лейди Гага пък се превърна в атракция номер едно при пристигането на звездите. 24-годишната певица, която със своите пет номинации бе сред фаворитите, "се излюпи" в залата от гигантско яйце. Тя едва се забелязваше в своята "черупка". Това е поредният от все по-ексцентричните костюми, с които се появява Лейди Гага.

При връчването на видеонаградите на MTV през септември тя бе облечена в дрехи от сурово месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase