Снимка: q-check.mp3.bg
fallback

Сигурно е доста тъпо да се отнеса с тотален непукизъм и безотговорност към първия ми 8 декември като нестудент, но точно това направих.

 

Плановете ми за вечерта включваха късен и отчаян опит за влизане без резервация в клуб с рисковано неизвестни български банди.

 

Мисията се оказа успешна, а общият концерт на Ogi 23 и SamaYra – забавен и изненадващо добър.

 

На въпросното събитие чух за първи път и „Попфолк звезда“ (прочети текста тук) - парче на вече добре познатата за мен банда Q-check, което е неизменна част от всекидневния ми саундтрак напоследък.

 

Песента е страшна рок циганийка с елементи на рага и реге и смешно- ироничен текст, която ме забавлява в трудните и студени моменти.

 

Вече си има и клип, който можеш да гледаш тук.

 

Q-check пък си имат страница в mp3.bg, където можеш безплатно да дръпнеш първия им албум.

 

А сега ти предоставям едно лежерно интервю с Лъчезар Босаков – фронтмен и китарист на групата, който е автор на музиката и текста на „Попфолк звезда“, а отскоро дрънка и на бузуки.

 

Кога, как и защо се събра Q-check?

 

Приятели сме още преди формирането на групата, а тя бе създадена март 2007 г.

 

Всички сме почитатели на пънк, реге и ска музиката и ни хрумна, че май никой още не се е сещал да претвори известни ретро чалга хитове в такъв вариант, който ние наричаме „гавъри“.

 

Основната идея е да осмеем чалгата като жанр, защото се гради върху пошли и малоумни текстове и ние, подбирайки най-култовите от тях, ги претворихме в по-ъндърграунд вид.

 

Оттам тръгна проектът ни.

Постепенно започнахме да правим и авторски парчета във всевъзможна стилистика, от метъл, през реге, ска, пънк и хип хоп.

 

Имаме вече един албум, който се разпространява безплатно в mp3.bg, работим върху втори в момента и се надяваме до средата на 2009-а да е готов.

 

Той също ли ще бъде с гавъри на нови попфолк песни?

 

Ще има няколко, но като цяло акцентът ще бъде върху авторските парчета. „Попфолк звезда“ е нещо като първи сингъл от него.

 

Искахте ли разрешението на някой от изпълнителите на фолк кавърите си?

 

Не, защото конкретните песни, на които направихме кавъри, не са оригинали и на самите чалга изпълнители, а са крадени от гръцки и сръбски хитове – става дума за „Шопската салата“ на Радо Шишарката и “Ой, Сашко“ на Сашо Роман.

 

Повечето ни чалга гавъри все още не са записвани.

 

Има ли някой сред тях, който се получава много по-добре от оригинала?

 

Според мен всичките се получават по-добре от оригинала, защото не съм фен на чалга музиката.

 

Има ли чалга, която се опитахте да направите с нов аранжимент, но хич не се получи по някаква причина?

 

Не, всичко което пробвахме, просто заспа. (Смее се.) Причината е, че чалгата и рага-регето имат сходни елементи - най-вече бийт (в момента Боб Марли се върти в гроба :)), а и като цяло пънк кавърите стават за абсолютно всякакви стилове в музиката.

 

Факт е например, че има доста пънк банди, които акцентират върху кавъри на известни песни от всякакви жанрове.

 

Ние също правим такъв тип кавъри на групи като Ace of Bace, 2 Unlimited, Prince и т.н., които обаче свирим само по концерти.

Kъде могат да ви чуят - има ли скорошни предстоящи дати?

 

В момента нямаме твърди дати, през януари идват сесии, някои членове на бандата имат изпити. Но през февруари ще има поне 2 дати, които ще бъдат обявени на myspace.com/qcheck.

 

У нас имаше много изпълнители, които с иронични и провокативни визии и текстове осмяха малко странните явления в българската музика – Братята Мангасарян, Кулинови и Бичето са най-известните, за които се сещам. Накрая самите те станаха по някакъв начин част от това, което осмиват. Къде се виждате в този контекст?

 

Не мисля, че ние сме толкова агресивни и провокативни като Бичето, който е доста краен.

 

Идеята при нас е по-скоро по шегобийски начин да осмиваме тези хора, защото в крайна сметка ние не можем да ги победим.

 

Фолкиндустрията придобива чудовищни размери в България, а и хората са изпростели до крайна степен.

 

Ние сме доволни от ъндърграунд статута си и не копнеем за мегаполулярност. Радваме се, че когато свирим на живо, се събират доста хора и се забавляват. Не се взимаме насериозно, нито сме свръхмузиканти, за да претендираме за някаква всеобща популярност.

 

А като цяло музиката е хоби на всеки от нас, всеки си има професия и това е така, защото няма как да се изкарват пари в България от музика, различна от попфолка.

 

Правим музика за кеф, а това означава, че свирим това, което на нас ни харесва, а не това, което би забавлявало масите.

 

Е, въпреки това забавлението ви се получи с „Попфолк звезда“...

 

Q-check са в The Club на 28 февруари 2009-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Нико Пича

преди 14 години

Върха са! Пичове от класа!

18

CHALGA HATER

преди 15 години

Oooo, извинете, забравих да ви напомня, че интелигентните хора, за каквито изглежда (по имената ви) се имате, ЧЕТАТ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ....''А като цяло музиката е хоби на всеки от нас, всеки си има професия и това е така, защото няма как да се изкарват пари в България от музика, различна от попфолка.''ИЗГЛЕЖДА НЯКОИ ОТ ВАС СЕ ПРАВЯТ НА СЛУЖИТЕЛИ НА МОН И ИЗИСКВАТ ЦЕНЗУРА, ВИСШЕ МУЗИКАЛНО ИЛИ ТАЛАНТА НА ПРИНС...Е...ТОГАВА НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ И ЗА БРИТНИ, КОЯТО КАТО ВАС НЕ Е НИШО ПОВЕЧЕ ОТ КОСТЮМ И ПРЕТЕНЦИИ!!!!Браво, Ели - само така!!!!

17

chalga hater

преди 15 години

Слушайте какво, скъпи критици....-първо- земете да се научите да пишете на български преди да имате претенции за каквото и да било, след това спрете да слушате златните хитове на Лили и Васко, понеже писнаха на младите, а и явно сте расли с бабите си....Групата за разлика от вас може да забавлява хората, и не е лошо да запишете нещо ваше, което да чуем, след което ще преценим дали сте оригинални!Хубав ден и на всички фенове на Малина, които пропуснах:):):)

fallback