Освен готино настроение, топло време и мечти за моренце, пролетта донесе още редица приятни неща, сред които и новият албум на Type O Negative - “Dead Again”.

Екипът на интернет радиот Тангра мега рок не пропусна да забележи необичайния за бруклинска банда дизайн на обложката, а именно Распутин (не водката, а руския мистик Григори Распутин) и странната смес между латиница и кирилица в изписването на имената.

Вътре, в обложката на албума, се вижда надписът "Я погибаю, я наркоман, и таким буду всегда...". Това е достатъчна причина за Васил Върбанов да разпита вокала на групата – Питър Стийл, откъде е този внезапен интерес към кирилицата и дали знае нещо за нея.

Да, същият този Питър Стийл, известен с нетърпимостта си към гейовете, който се снима за списание PlayGirl преди години и едва след това откри, че само 23% от читателите му са жени...

Васил Върбанов: Добър вечер, г-н Стийл. Първият въпрос ще засегне най-очевидното - фалшиво кирилизираният шрифт на обложката на новия ви албум. Опитахте ли се да проникнете под повърхността му или това бе просто дизайнерско решение? И знаете ли кой е измислил тази азбука?

Питър Стийл: Кирилицата ли? Св. Кирил. Доколкото знам, той потегля от Гърция и стига до Северна Русия, като измисля тази азбука на базата на римски и гръцки букви. В негова чест тя е кръстена кирилица.

Да, но Кирил май никога не е ходил в Русия...

Добре де, не съм историк. Знам, че и руснаците използват кирилицата.

Там е работата, че Кирил и брат му Методий всъщност са българи.

Методий?

Да, ето защо тук, в България, сме много горди с тази азбука и в сърцата ни се появи трепет, когато видяхме, че вие, Type O Negative, я използвате за новия си албум.

Като група, произлизаща от Бруклин, Ню Йорк, до каква степен сте вдъхновени от градските пейзажи и до каква - от природата?

Като човек, роден и израснал в Бруклин, бих бил глупак, ако кажа, че не ме е вдъхновила заобикалящата ме среда. Харесва ми да превъплъщавам чувствата си в музика, но средата също оказва влияние.

Много списания определят Type O Negative като една от "най-европейски" звучащите американски групи. Това като комплимент ли го възприемаш?

Честно казано - да, тъй като съм потомък на европейци. Във вените ми тече полска, руска, исландска и шотландска кръв.

Напоследък е много модерно да се ползват източници на информация в Интернет като Wikipedia. Там можем да прочетем, че истинското ти име е Петер Ратайчик. Истина ли е?

Нека да изясним нещо, ок? Не искам да се заяждам, но... Майната й на Уикипeдия! Мога ли да говоря свободно, сър? Мисля, че живеем в един много тъжен период в човешката история. С всичките тези технологии, с които разполагаме, и с неограничения достъп до информация, благoдарение на компютрите, хората могат съвсем анонимно да разсипят и унищожат живота на когото си пожелаят. Чрез слухове. Моля да извините езика ми, но това е ебати гнуснотията!

Иска ми се да поговорим и за нещата, които най-силно са ти повлияли. Точно преди година имахме възможност да говорим с клавириста ви, Джош Силвър, по повод актуалния ви тогава DVD "Symphony for the Devil". Той сподели, че никой не е в състояние да надмине Pink Floyd...

Искам да кажа, че Джош е казал нещо много вярно. Pink Floyd бе една много емоционална група, в която чувствата на музикантите проникваха навсякъде в музиката им. Джош е абсолютно прав. Pink Floyd... ъ... Какъв беше въпросът?

Когато ти самият израстваше, кое те оформи повече като личност - слушането на музика или четенето на книги?

И двете. Слушах много Beatles, Black Sabbath, AC/DC, Deep Purple, но и четях доста - най-вече учебници, тъй като бях ученик - физика, химия, математика и т.н. Мога обаче да заявя, че Beatles и Black Sabbath оказаха най-силно влияние върху песните, които пиша.

Още за Питър Стийл

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase