The Lame Project е проект, който тепърва ще набира популярност. Това е Open Source проект или с други думи - музика, която се разпространява напълно безплатно. Тук ще си помислите, че става въпрос за някой аматьор, който прави такъв боклук, че не може да му вземе и стотинка. Меко казано ще сбъркате.

Всъщност, зад този проект седят сериозни хора, а именно Николай Маджаров, Симеон Славчев, Мая Попова и Димитър Киров.

На всичко отгоре, първото им видео се оказа изключително приятна и красива анимация (върху изключително приятна песен). И двете може да видите и чуете тук.

Ние се срещнахме с Николай Маджаров – Файчето, известен още като DJ KIKK, за да ни разкаже какво точно представляват The Lame Project и каква е идеята на този Open Source проект.

Всъщност, това е нещо като Linux-a, само че в музиката. Ако сте програмист, вече ви е ясно горе долу за како става въпрос, но ако не сте - четете за да разберете.

Как стартира The Lame Project? Кой даде началото?

Николай Маджаров: Димитър Киров беше написал една хубава песен – “Pictures”, и решихме да видим какво може да стане с нея, ако я вземем и я преаранжираме - да я направим наново. Но просто ей така - за нас си, без ясна цел.

Тя пък взе, че стана много хубава и решихме, че не е лошо да направим нещо повече от това. Впоследствие се появи и идеята за този проект, беше някак си общо решение, не го е започнал някой специално.

Защо се кръстихте The Lame Project? (Lame – куц, сакат)

Н.М.: Името по-някакъв начин е иронична забележка към нас самите. Ние не смятаме, че сме съвършени.

Клипът към Pictures е много готин. Смятате ли да бъдете анимирана група, нещо като Gorillaz?

Н.М.: Нямаме представа, честно казано. Идеята за тези животни, как излизат от гората, е много стара и точно за това парче беше много подходяща. Песента е доста лирична и романтична, леко депресивна. Решихме видеото да е в лека контра на настроението на песента.

Кой направи видеото?

Н.М.: Тони Демирев е аниматорът, който се занимаваше с цялата работа. Аз съм режисьор, заедно с него. Не че сме режисьори в истинския смисъл на думата, просто заедно взехме решение как да изглежда.

Смятате ли да каните различни музиканти и изпълнители към проекта?

Н.М.: Да, това е open source проект. Идеята е не просто да каним различни музиканти, а да предоставяме на всеки отделни части от парчетата - отделни тракове. Ако някой желае да направи собствена версия или да си напише парче с части от нашата музика, то ние нямаме нищо против. Всичко ще бъде напълно свободно за достъп и за ползване.

Вижте още за The Lame Project

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase