Иван Новак от словенската група Laibach даде специално интервю за Тангра Мега Рок, предоставено на читателите на Dnes.bg.

Поводът е новият албум на групата – Volk, който е колекция с интерпретации на национални химни, в това число и химна на NSK (Neue Slowenische Kunst – Ново словенско изкуство), държавата без територия и национални граници, с която Laibach се свързват от 1992.

Химните превърнати в „поп песни“, са тези на: Германия, САЩ, Англия, Русия, Франция, Италия, Испания, Израел, Турция, Китай, Япония, Словения, Ватикана и измислената NSK.

Повечето от парчетата са на английски, а всеки химн си има гост вокал, често пеещ и на оригиналния си език.

Малко след като на 23 октомври на пазара се появи албумът Volk, групта ще пусне и своето DVD през ноември със заглавие – Разединени Американски щати (“Divide States of America”).

Ето малко информация за албума от създателя на Laibach – Иван Новак.

Васил Върбанов: Здрасти Иван, как си?

Иван: Доста добре, благодаря.

В. В.: Причината да се свържем с теб е новият албум на Laibach. Разбира се, няма как да не те попитам, защо, по дяволите, не записахте химна на България?

Иван: България никога не е била агресивна империалистическа държава, каквито са останалите, чиито химни сме записали за албума. А ние избрахме най-агресивните държави.

В. В.: Вълнуваш ли се за новия албум?

Иван: Да, трябва да кажа, че всички сме много развълнувани и винаги сме били, що се отнася до работата ни.

В. В.: Би ли ни разказал малко повече за този албум в детайли? Този проект е доста по-голям от всички предишни албуми. Колко време ви отне да сглобите самата идея и да запишете всичко?

Иван: Е, идеята за този албум не е нова, може би сте забелязали части от нея в по-старите ни неща, в които си личеше че се интересуваме от идеята за химни. Както с парчета като Final Countdown и Opus Dei, които от поп парчета превърнахме в химни, сега в този нов албум направихме обратното - превърнахме химни в поп песни.

В. В.: Мислиш ли, че днес думата патриот е мръсна дума?

Иван: Не, в никакъв случай не смятам, че това е мръсна дума. А и България в момента трябва да се гордее с националния си отбор по футбол, както за момента ние не може да се гордеем със словенския. Разбира се, това е само футбол, но все пак е второто по значение нещо в света.

В. В.: Така ли мислиш?

Иван: Е, така казват …

В. В.: Добре, самата идея не е толкова сложна …

Иван: Не е сложна, но от друга страна е. Може да бъде и доста семпла и проста, но ние не пропагандираме национализъм и разни такива неща, а просто говорим за интересни факти от историята.

В. В.:  Кой е най-интересният факт?

Иван: Те са много и ако се задълбочите в тези национални химни, както и самите оригинали, ще откриете доста от тях. Един от най-интересните е, че в света има поне 10, ако не и повече държави, които използват националния химн на Англия - God Save the Queen, но той не е официален за Англия. Това е само един пример, но той говори доста за отношението на самата държава.

В. В.: Сега, когато албумът е завършен и предстои да бъде издаден, какво ще се случва оттук нататък? Предполагам, че следващата стъпка е да го представите на живо?

Иван: О, да разбира се. Предстоят ни турне и много концерти.

В. В.: Вие изглеждате доста специални хора и, разбира се, много би ни било интересно, вие хората в Laibach и по специално ти, Иван, да ни кажете как празнувате традиционните празници, като Коледа да речем? Какви са твоите планове за Коледа?

Иван: Да, това е доста интересно. Да ти кажа честно, понякога нямаме и представа дали е празник, защото не правим разлика между делник и празник. Обикновено нашите познати и приятели ни казват за празниците, а на нас ни е интересно какво се е случило на този ден и така нататък.

Естествено, празнуваме заедно с тях и дори да сме атеисти, пак си отбелязваме Коледа, защото когато бяхме малки това беше доста специален празник.

В. В.: Добре, благодаря ти и ви пожелавам ви успех с турнето.

Иван: Благодаря. Чао.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase