Пореден скандал се получи около българския конкурс за Евровизия след информация, че една от песните няма право да участва в напреварата поради допуснати нарушения при регистрацията, разкриха от неофициалния форум на Евровизия 2006.

Става дума за песента „Мерак“, в изпълнение на Ваня Костова и сина й Боян Михайлов. Според сайтa на Банско, песента наистина е част от програмата на фестивала Пирин фолк България - Банско и е била изпълнявана на 16 семптември миналата година. Според правилата на Евровизия песните не трябва да са използвани комерсиално преди 1 октомври 2005 г.

Пред Dnes.bg Ана Мария Тонкова, член на журито избрало 24-те песни-участници в тазгодишния конкур за Евровизия, заяви, че селекционната комия няма никаква вина за това, тъй като песните се подбират от БНТ и те се грижат единствено за селекцията.

От БНТ заявиха, че не са запознати със случая, но информацията ще бъде проверена и ще бъдат взети нужните мерки.

Аз нямам информация, че тази песен е участвала на Пирин-Фолк фест, но ще направим справки“, коментира Анелия Ранчева, отговорен редактор „Забавни програми“ в БНТ. 

"Нормално е правилата да важат за всички. Не се знае, дали изпълнението на песента на фестивал може да бъде нарчено „използване с комерсиална цел“, но ако е така, песента ще бъде извадена от конкурса“. Не е ясно дали ако това се случи, песента на Слави Трифонов и Софи Маринова “Любовта е отрова", която е първа резерва, ще се класира за борбата на Евровизия.

Шоуменът и ромската певица изненадващо бяха класирани на 25-то място от всички 130 песни, заявили участие за Евровизия. Разликата на "Любовта е отрова" с последната песен, класирана за участие, е била само една точка.

На миналогодишния български конкурс за Евровизия се оказа, че песента-победител "Лорейн" на Каффе е почти идентична с над 10 различни парчета на български и чужди изпълнители, излезли на пазара много преди варианта на българската група. Забрана и спиране от участие обаче не последва, за да не се уронва престижа на България на международния музикален форум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase