Снимка БГНЕС
fallback

Откритата статуя на бог Хермес в древния град Хераклея Синтика вече е световна сензация.

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересуват от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", заяви пред Нова Нюз археологът проф. Людмил Вагалински, чийто екип я откри при разкопки в археологическия обект край Петрич.

До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Тази седмица тя ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич, съобщи проф. Вагалински.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят в няколко частни парцели. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал зидаме подпорни стени", каза археологът.

"Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 година", посочи проф. Вагалински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 1 месец

Независимо от древните църкви на Ур ( Бал), Истар и Хор, предците ни са задълбали в разврата по някое време. Както сега тия дето вече женят гейове в църквите. Затова тая фигура на Бал е като млад гол мъж по член. А по-преди е бил изобразяван като старец на престол, има го на монетите. Балетът идва от наща религия. Бил е създаден от нас. В него пак наблягат на члена. А балерината се върти както богинята птица Истар, когато възкръсва от змия.

104

Анонимен

преди 1 месец

Оттогава е и думата УР*у*спия. Тази дума е минала през вековете, особено след появата на Християнството, когато леките жени са твърдяли, че следват древния бог Ур, който постепенно е бил забравен.

103

Анонимен

преди 1 месец

Това е изобразено в древната Корида ( Горида). Бика ураган, буря ( фуриа роха) и огъня в кратера на вулкана. Тората ( Биковата) е била нашия религиозен закон. Жертвали са турове, в резултат са изтребили тоя вид бик. Но по някое време предците ни са задълбали в разврат. Защото Меру е като женски орган, където бог Ур влиза в земята. Започнали са доста да се вторачват във фалоса. Та и тази фигура е малко от тоя период. Бал е по орган май. Оттогава е останала и думата ***.

fallback