Снимка: BulFoto архив
fallback

Който се е докоснал до музиката на Панчо Владигеров е разбрал, че тя е истинска поезия в ноти, заяви в интервю за БТА Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Националната опера и балет. Тя припомни, че Софийската опера и балет ще отбележи 120-годишнината от рождението на класика на българската музикална култура Панчо Владигеров с премиерата на балета "Легенда за езерото" на 15 март. Следващите премиерни спектакли са на 16 и 17 март. Честването на големия композитор е под патронажа на президента на републиката Румен Радев.

Oще по темата

Балетът "Легенда за езерото" е още едно стойностно заглавие в богатия репертоар на трупата ни, появата на това прекрасно произведение на сцената на Софийската опера и балет е забележителна проява и ще остави траен отпечатък у зрителя с редица компоненти - постановка на танца, изпълнение на балета, сценография, изключителни костюми, режисура, атмосфера и, разбира се, великолепна музика, каза Сара-Нора Кръстева.

Спектакълът е със съвсем нов прочит от всякакво естество, отбеляза тя. Либретото търси нови измерения на образно-интонационните пластове и балетната лексика, допълни Сара-Нора Кръстева. "Почеркът на известния хореограф от световна величина Донвена Пандурски проличава във всяко едно движение на сцената. Иновацията се крие в самата постановка", каза тя.

Сара-Нора Кръстева постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка. От 2003 г. е прима, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет. През 2003 г. е удостоена с наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци "Кристална лира" за ролята на Черния рицар в "Кръстоносци". През 2008 г. е наградена от министъра на културата проф. Стефан Данаилов със "Сребърен ритон" за изключителни заслуги за популяризиране на българската култура. През 2011 г. получава награда "ЗОЛОТАЯ МУЗА" за принос в българо-руските взаимотношения в областта на културата. Под нейно ръководство през 2013 г. балетът на Софийската опера и балет е награден със "Златно перо"- за принос в българската култура. През 2016 г. Сара-Нора Кръстева е наградена с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" - за изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. В момента Сара-Нора Кръстева е художествен ръководител на балета на Софийската опера и балет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback