Уралския диксиленд. Снимка: Даниел Димитров
fallback

Стари хитове на Лили Иванова огласиха площада в Банско още в първите дни на джаз феста, чието 21-о издание продължава от 4 до 11 август.

Петя Буюклиева представи своя интерпретация на "Влюбеният джаз" – песен, която най-голямата ни поп звезда изпълнява в първите години на своята кариера, а през 2003 г. включи като кавър в албума си "Илюзия, наречена любов".

Ден по-късно публиката чу джазирана версия на още един от хитовете на Лили – "Не всичко е пари, приятелю". Изпълнителката – Надя Тончева, обясни, че пее в памет на композитора Тончо Русев.


Три пощурели французойки, облечени в еднакви рокли, подлудиха публиката докато на сцената вървеше концерта на Уралския диксиленд. Трите дами не спряха да танцуват по време на целия гиг на гостите, които в родната им Русия се признати за едни от най-добрите традиционни джаз бендове.


Уралският диксиленд е основан през 1969 г. и е в топ 10 на диксиленд оркестрите с изяви на най-големите сцени в света. Всички музиканти в състава са от Челябинската филхармония, и освен диксиленд, владеят набор от стилове на съвременния джаз – от мейнстрийма и бибопа до джаз рок и смуут джаз.

Кратка, но любопитна е историята на "Нишвил биг бенд", съставен от над 20 музиканти и двама вокалисти – Андриана Станкович и Милян Цекич. Бендът е създаден по идея на аржентински музиканти, които свирят със свои сръбски колеги по време на прочутия Нишвил джаз фест. Формацията обаче продължава да съществува и след края на събитието, но със 100 процента сръбско присъствие. В Банско музикантите представиха стандарти в микс с джазирани сръбски шлагери.


Едни от най-атрактивните присъствия на Банско джаз фест бяха тези на Камен Кацата със "Сточна гара" и британците от "Джайв Ейсес".

 

Автор: Даниел Димитров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Todor R

преди 5 години

Събитие от световна величина, което винаги има с какво да впечатли публиката.

4

???

преди 5 години

Анче, к'во речи?

3

ана

преди 5 години

С малко "в"може и да се съглася с Тина дори когато съм мъртво пияна:)

fallback