Снимка: БГ Саунд Стейдж
fallback

Емблематичната творба на Морис Равел "Болеро" ще бъде представена на три  големи български сцени от най-престижната танцова компания за фламенко в света – Националния балет на Испания. За трети път той ще покори сърцата на столичани на 7 юни в зала 1 на НДК, а за първи път ще имат шанса да го гледат в Русе - на 10 юни в Булстрад Арена и на 14 юни във Варна – в Двореца на културата и спорта.

На сцената ще бъдат 50 звездни танцьори и 10 членен оркестър от жива музика. Българската публика ще преживее на живо това, което е гледала във филмите-шедьоври  на великия Карлос Саура -  "Кармен" и "Фламенко, фламенко".

В неговата великолепна трилогия от 70-те години  "Кървава сватба" (1981), "Кармен" (1983) и "Любовна магия" (1986) главната роля се изпълнява от знаменития танцьор на фламенко Антонио Гадес. Всъщност, блестящият хореограф Гадес е първият  директор на Националния балет на Испания. Той поставя началото на традицията балетът да пази националните танци и да представя културата на Испания пред света. Фламенкото е неговата стихия и до края на живота си Гадес е най-емблематичната му фигура, като всеотдайно работи за популяризирането му. Под негова хореография са създадени едни от най-прекрасните танцови произведения като "Болеро" на Равел и "Кармен".

Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат още три спиращи дъха постановки в един спектакъл -  Ritmos,  Soleá del Mantón и Alento. Изключителни имена,  които  заедно с професионализма на танцьорите гарантират невероятно преживяване за публиката.

Звукът на десетки кастанети и ритмичите удари на токовете на испанците ще вдигнат градуса в залата и ще подпалят сцената. А зрителите ще останат завинаги влюбени в горещия испански темперамент и прекрасното фламенко.

Националният балет на Испания е единственото място в света, където се пазят традициите на испанската класическа танцувална школа. Освен фламенко, те танцуват зарзуела и грациозния ескуела болера, които са създадени през 18-ти век от френски и италиански танци в  испански стил. За разлика от фламенкото, което се танцува с характерните обувки с токове, ескуела болера се играе без обувки и се смята за най-труден и изискващ най-много прецизност.

В България за спектаклите ще пристигне 12-тонен тир, натоварен с оборудване и сценични костюми. Tеглото на роклите достига 15 килограма заради дългите шлейфове и безброй къдри. За да е всичко в добър вид, в гримьорните на НДК ще се внасят шевни машини, перални, сушилни, ютии и за обслужването на  всичко това се грижи екип от 25 души. Ще бъде сложено и специално дървено подово покритие, което дава възможност танцуващите фламенко да могат да изтръгнат най-ясния звук със своите токове.

Пищни костюми, прекрасна музика, страстни танци под звуците на десетки кастенети в ръцете на танцьорите – една приказна история, разказана без думи,  живот, изживян чрез великолепни танци. Това очаква зрителите на турнето на Националния балет на Испания. Билети се продават в мрежата на Ивентим и на касите на съответните зали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback