Снимка: Джаз Плюс

Българската публика ще стане свидетел на два уникални концерта в една вечер. На 5 декември зала 1 на НДК ще бъде домакин на Мануел де Фая и шедьовърът му "Любовна магия" в годината на 100-годишния му юбилей, а след което на сцената ще се качи Еструна.

Първа част ще премине под надслов "Фламенкото вдъхновява класиката". С музиката на испанския компзитор Мануел де Фая, с неповторимите фламенко артисти Росио Басан (вокал), Патрисия Гереро и Давид Перес (танц), Дани де Морон (китара), Агустин Диасера (перкусия) и Симфониета София под диригенството на маестро Йорг Бирханс (Германия) се очертава истински празник за сетивата, в който ще бъде разказана невъзможната любов на Кандела и Кармело, за омагьосаната любов, за любовта след смъртта, за истинската любов.

Втора част пък се очаква с още по-голям интерес. В нея "Българският фолклор вдъхновява фламенкото" и е посветена на международния проект Еструна.

Когато преди три години се роди идеята, която стои зад Еструна, тя звучеше почти невероятно - съчетание между български фолклор и фламенко. Оттогава насетне проектът бе видян от над 10000 зрители в Испания на най-престижните фламенко фестивали - X Suma Flamenca в Мадрид, на 63 Festival de musica y danza в Гранада, на La Noche blanca de flamenco в Кордоба, на La Bienal de Flamenco в Севиля и бе приет еуфорично от критика и публика в родината на фламенкото.

Репертоарът на Еструна се простира от известни фламенко пиеси и български фолклорни песни, до оригинални композиции на участниците.

Арканхел, един от водещите фламенко гласове на Испания, търси така наречената от него “съвършена хармония на българското хорово пеене” -  и я намира с помощта на невероятните млади певци от Новите български гласове с диригент Георги Петков. Китаристът Антонио Форчоне добавя етно-джаз аранжименти, за да се получи един вдъхновяващ поток от музика и поезия.

Еструна са фламенко вокалът Арканхел, хор Нови български гласове под диригетството на Георги Петков, акустичната китара на Антонио Форчоне, фламенко китарата на Дани де Морон, басът на Хосе Мануел Посада Ел Попо, перкусията на Агустин Диасера.

Специално за концерта в София на 5 декември за първи път в проекта ще бъде включена и фламенко танцьорката Патрисия Гереро. Групата събира традиционни мелодии от двата края на Средиземноморието в уникална смес.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на AC/E(PICE), Посолство на Испания, Tur Espana и Институт Сервантес.

Един лев от всеки билет ще бъде дарен от организатора за коледен подарък на дете с родител в затвора, като така се подпомага програмата Ангелска елха на "Пи Еф България - дружество за помирително правосъдие", съобщиха организаторите от Джаз Плюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase