Снимка: jazz-plus.com
fallback

Японските барабанисти Ямато отбелязват своята 20-та годишнина със световно турне, което ще премине и през България.

Те ще представят специално шоу, наречено "По пътя", с което приканват всички свои почитатели по света да изпитат невероятната мощ и енергия на тайко звученето. Спектакълът ще бъде на 28 октомври в зала 1 на НДК.

Емблематичният инструмент за древна Япония - барабанът тайко, е облечен в модерна дреха, с множество аудио-визуални ефекти в незабравимото шоу на Ямато.

През тези 20 години членовете на групата имат своя пазител талисман - огромният тайко-барабан, чийто диаметър е 1,7 м, тежи над 500 кг и е направен от 400-годишно дърво. Този барабан, заедно с още 40 по-малки, възпроизвежда човешкото сърцебиене.

Ямато се раждат в японската префектура Нара и първоначално е трябвало да изсвирят просто една пиеса за техния храмов фестивал. Но това е било само началото - днес те са търсени и канени по целия свят, за да работят, тичат, седят, ядат, спят и свирят на барабани по пътя.

"От момента, когато създадохме Ямато, се опитваме да акцентираме върху звука и удара. Връзката между отделните удари винаги е играла огромна роля в тайко-барабаненето, тъй като емоционално се сравнява с пулса на живота. Връзката между случващото се в ежедневния живот и историята, разгледана като поредица събития, дело на хората, живеещи на Земята. Всяка наша мисъл е възпроизведена от силата на звука от удара. Не е пресилено да кажем, че нашето сърцебиене прави миналото да се превърне в бъдеще и тези удари на сърцето са основата на самия живот. Причината да се събуждаме всеки ден и да започваме да свирим е, че желаем да създадем атмосфера за размишление – какво представлява всеки удар, звук или композиция”, заявява основателят и артистичен директор на Ямато Маса Огава.

Билети за юбилейния спектакъл на Ямато "По пътя" се продават в мрежата на Тикетплюс и на касата на НДК, като цените са от 30 до 80 лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback