Снимка: БТА

Докато чувствам тази страст и това удоволствие да пиша музика, ще продължа да творя, заяви днес композиторът Енио Мориконе ден преди концерта си в "Арена Армеец" в София. Той посочи, че не идва за първи път в България, тъй като е работил по няколко филма тук, но фактът, че досега не е получавал покана да изнесе концерт, леко го е огорчавал.

Аз съм над 85 години, но е факт, че не си чувствам годините, заяви Мориконе. Добрата форма и енергия той обясни със своя режим. Обикновено си ляга вечер рано - не по-късно от 22:00 часа, сутрин става в 4:00 часа, като преди да започне работа, прави гимнастика, разходка, излиза да си купи вестник, изчита го и след това започва да твори.

За хармонията с оркестъра Мориконе коментира, че като диригент иска музикантите да следят всеки негов жест, защото е възможно да интерпретира.

Тъй като аз съм диригент на моите композиции, трябва да знаете, че слушате музиката такава, каквато аз съм я създал, заяви той.

Като носител на "Оскар" за цялостно творчество, Мориконе отбеляза, че доста важни са му всички останали присъдени му награди, но най-голямо значение отдава на почетните отличия.

За концерта си в София утре вечер Маестрото посочи, че в една от пиесите е включено изпълнение с характерния български инструмент - кавал, с участието на Теодосий Спасов. Концертът ще бъде изпълнен с българските музиканти от хора и оркестъра на Класик ФМ радио, припомня БТА.

Мориконе издаде, че ще има няколко пиеси, които публиката не познава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase