Черил Коул измести Гари Барлоу от първата позиция на Острова. Снимка: Reuters

След като Европа в последната седмица се концентрира върху две основни теми – изхода на гръцките избори и бъдещето на Европейския съюз и Европейското първенство по футбол, то музикалната тема остана леко назад и новите предложения не бяха особено много. Въпреки това в най-престижните класации за сингли във Великобритания и САЩ имаме нови първенци, а при албумите вече познати имена са на върха.

На Острова  любимката на английските меломани и бивша съпруга на английския футболист Ашли Коул – Черил Коул, успява с новото си парче "Call My Name" директно да дебютира на първата позиция, а в клипа към него тя е все така гореща както обикновено. 

Парчето пък е очакваното леко лятно хитче и най-вероятно ще се върти доста през идния сезон, защото лесно ще хване вниманието на аудиторията. На второто място остава американският рапър Flo Rida с "Whistle", а третото място е за Гари Барлоу, първенецът от миналата седмица, със "Sing" заедно с The Commonwealth Band и Military Wives.


Макар да губи водачеството при синглите, то бившият  вокалист на Take That запазва лидерството си при албумите, а най-вероятно проектът му ще се задържи на призови места за дълго, след като беше направен в чест на Диамантения юбилей на Кралицата.

След него остават дебютиращите албуми "Life In A Beautiful Light" на Ейми Макдоналд и "Looking 4 Myself" на Ъшър. Изненадващо "Mylo Xyloto" на Coldplay се завръща на четвъртата позиция в своята 34-та седмица в чарта.


В класацията на американския Billboard за сингли най-после имаме нов водач. След като повече от месец Gotye със своя безкрайно известен хит "Somebody That I Used To Know" държеше първото място, сега той остава на втората позиция, а водачеството е за също толкова комерсиалното "Call Me Maybe" на Carly Rae Jepsen. Тройката допълва "Payphone" на Maroon 5 и Wiz Khalifa.

Другата голяма новина е, че Адел отново успява да се върне под N1 сред албумите в класацията на Billboard, след 68 седмици в чарта, 24 от които на първата позиция.

Това й отрежда четвърто място сред албумите рекордьори по най-много седмици на върха редом до "Purple Rain" на Prince и саундтрака на Saturday Night Fever. Британката обаче остава далеч от върха, който се държи от саундтрака на "Westside Story" с невероятните 54 първи места.

Тройката допълват пък два нови албума – "Thirty Miles West" на Алън Джаксън и "That`s Why God Made The Radio" – новият, 29-ти студиен албум на великите The Beach Boys.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase