Снимка: Eurovision.tv

Гръмна първия голям скандал около предстоящия музикален конкурс Евровизия. Той е с политически отенък и бе съобщен официално от арменската обществена телевизия. Армения официално се отказа от своето участие, вече са уведомени и организаторите.

Група арменски изпълнители призоваха за бойкот още на 24 февруари. Повод за това беше убийството на арменския войник Алберт Адибекян на границата с Азербайджан. Първоначалната версия бе, че той е застрелян със снайпер, като изстрела дошъл от територията на Азербайджан. Впоследствие се оказа, че убиецът е войник от арменската армия. За деянието бе арестуван Игнат Енгибарян.

Въпреки това, откритото писмо, с което бе поискано Армения да се откаже от Евровизия, бе подписано от над 20 от най-популярните местни изпълнители. Те подчертаха, че биха участвали само ако конкурса се проведе в друга държава.

Преди няколко седмици се заговори, че Армения ще бъде представена от американската група System of a Down, в която се изявяват музиканти с арменски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase