Световноизвестният Ева квартет. Снимка: Архив Булфото

С два големи концерта ще бъде даден старт на инициативата „…Туй, що не гасне!”, чиято цел е да срещне българската публика с изкуството на български изпълнители с широка международна известност, както и с млади таланти.

Проектът е част от Международна  фестивална програма „Приятели на България”.

Началото ще бъде поставено със спектакъла „Фолклорни вариации” на 20 февруари в зала 1 на НДК.
Публиката ще има възможност да се наслади на ансамбъл Тракия, които през годините се доказаха като новатори и умело съчетават съвременното изкуство с с фолклорните ни традиции. В тяхната визитка личат концерти в почти цял свят, гостували са включително и в легендарната парижка зала "Олимпия".

На сцената зрителите ще видят и Ева квартет, които не се нуждаят от представяне. Те са част от Мистерията на българските гласове, участвали са в проекти на световни звезди и са гостували на най-значимите музикални фестивали в над 20 държави.

В концерта на 20 февруари ще вземат участие и група Булгара, която вплита българския фолклор с дръм енд бейс, фънк, джънгъл, рок и джаз, както и мъжката формация Двуглас.

Заедно с утвърдените формации и изпълнители, ще се изявят и децата на Националното училище за танцово изкуство.
 
Вторият концерт от инициативата  „…Туй, що не гасне!” - „Звездите на българския балет” ще се състои на 29 март, отново в зала 1 на НДК. В него ще се включат известни българи, които към настоящия момент творят на световни сцени като Вяра Начева (Германия), Петя Илиева (Финландия), Сергей Сергиев (САЩ), Момчил Младенов (САЩ).

Заедно с тях на сцената ще видим и звездите на Националната опера и балет Нора Кръстева, Веса Тонова, Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Александър Александров и др. Отново редом до утвърдените професионалисти ще застанат възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство.
 
Билети за концерт-спектакъла “Туй що не гасне – фолклорни вариации“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и от касите на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase