Снимка: Istock

Една от най-полезните мазнини за приготвяне на вкусни ястия е зехтинът. Неслучайно той заема централно място в рецептите. Но както всеки хранителен продукт трябва да се съхранява и използва внимателно, за да не се наруши качеството му. Вижте кои 3 грешки допускаме със зехтина, а те могат да се окажат вредни.

Оставяте цветът да ви излъже

Битува мит, че колкото по-зелен и наситен е цветът на зехтина, толкова по-истински е той. Но това е погрешно.

Цветът и ароматът зависят всъщност от сорта на маслините, които се използват за извличането му. Цветът може да варира от по-светло към по-тъмно. Това не трябва да ви спира да се възползвате от разнообразието на видовете зехтин.

Не го съхранявате правилно

Зехтинът е специфичен продукт, който се нуждае от специални условия на съхранение, за да може да запази качествата си. Необходимо е да се съхранява далеч от източници на топлина, кислород, светлина и да се следи стриктно за срока му на годност. Под влияние на тези 4 фактора зехтинът губи своите качества и се разваля бързо, като дори може да стане вреден за здравето заради влошеното му състояние.

Винаги се уверявайте, че съхранявате зехтина правилно без пряк досег с кислород и слънчева светлина. Затваряйте плътно капачката. Следете срока на годност и не употребявайте след изтичането му.

Източник: 3 грешки, които правим със зехтина 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase