Снимка: iStock

Бърпита, тръстъри и клекове обикновено са първите упражнения, които идват наум, когато хората мислят да натоварват тялото от главата до петите. Но има още едно, което също заслужава място в този списък – набирания.

Въпреки факта, че набиранията често се възприемат само като средство за укрепване на горната част на тялото, проверяването на списъка с мускулните групи, които натоварва, показва ясно, че упражнението е ефективно насочено към много повече от ръцете ви. То може да е фокусирано върху горната част на тялото, но изисква усилие и движение от цялото тяло.

И въпреки това много хора избягват да правят набирания. Причината е, че не са чак толкова лесни и приятни за изпълнение. Започвате от висяща позиция, хванати за лост над главата. След това трябва буквално да издърпате тялото си нагоре, за да минете с главата над лоста.

Подобни на други трудни неща обаче, набиранията си струва да се правят. В допълнение към подобряването на атлетичните постижения, укрепването на мускулите за издърпване ще улесни ежедневието ви. Колкото повече мускулна маса имат телата ни, толкова по-координирани са и по-малко склонни към падане или други наранявания.

Ето какво трябва да знаете за набиранията, включително как се правят и кои мускули работят.

Кои мускулни групи участват в набиранията?

Краткият отговор – почти всички. Набиранията натоварват широките и гръдните мускули, раменете, бицепсите, трицепсите и предмишниците, както и мускулите под гърдите като коремните, глутеусите, квадрицепсите и подкожните сухожилия. Те са доста мощно упражнение, което използва или ангажира мускулни групи в почти цялото тяло.

Цялата статия четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase