Снимка: iStock

Недостигът на витамини може да има много неприятни ефекти върху тялото, включително загуба на коса, известно още като алопеция.

Тялото се нуждае от много различни хранителни вещества, за да изгражда здрави кичури. Ако имате недостиг на основни вещества като витамин D, витамин B12, биотин (витамин B), желязо, фолиева киселина (фолат), витамин C или цинк, може да видите ефектите върху скалпа.

Въпреки това, има много причини за загуба на коса освен дефицит на хранителни вещества. Най-често срещаният тип косопад, андрогенната алопеция, засяга 80 процента от мъжете и 50 процента от жените и може да бъде проследена до генетични и свързани с възрастта промени. Други причини за косопад включват стрес, раждане, болест, хормонален дисбаланс и имунни състояния (алопеция ареата).

Ето шест дефицита на хранителни вещества, които често водят до загуба на коса

Витамин D
Витамин D е мощно противовъзпалително средство за цялата ви система. Това е друго хранително вещество, при което хронично ниското му ниво може да доведе до загуба на коса. Витаминът е от решаващо значение за поддържането и подхранването на здрави космени фоликули. Недостигът може да доведе до косопад или растеж на по-фина, по-тънка коса.

Как да разберете дали имате дефицит на витамин D? Може да се сблъскате с проблема, ако живеете в район с ограничено излагане на слънце и/или сте на веган или вегетарианска диета, тъй като животинските храни са чудесен източник на витамина. Симптомите на дефицит включват промени в настроението, умора, болки в костите и ставите, загуба на костна маса и мускулна слабост или крампи.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase