Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният прием и последвалата вечеря, която френският президент Еманюел Макрон даде в чест на крал Чарлз Трети е струвала около 500 хиляди евро и е причина  Елисейския дворец да достигне рекордно висок дефицит в бюджета си през миналата година, съобщи "Политико".

Разходите на Елисейския дворец, които включват и такива, свързани с дипломатическите и президентските задължения на държавния глава, както и с администрацията, персонала, сигурността и управлението на имотите, са достигнали огромната сума от 125 млн. евро, и бюджетът е "на червено" с 8,3 млн. евро.

Сред най-големите "двигатели" на дефицита са две луксозни държавни вечери - в чест на индийския министър-председател Нарендра Моди и на британския крал, отбелязва "Политико”, цитира БТА.

Еманюел Макрон прие крал Чарлз Трети през септември 2023 година. На банкета тогава имаше поне 160 високопоставени гости, сред които певецът от "Ролинг стоунс“ Мик Джагър и британският актьор Хю Грант. По време на вечерята готите са имали удоволствието да похапнат сини омари и и розови макарони.

Само кетърингът за вечерта е бил над 165 хиляди евро, 40 хиляди са платени за вино, включително бутилка Château Mouton Rothschild от 2004 г. и други напитки. Разходите за кетъринг и декорация, осигурени от трети страни, рязко нарастват в случай на приеми, организирани извън Елисейския дворец, какъвто беше случаят с Чарлз Трети и Моди, който беше посрещнат в Лувъра и там Макрон лично му показа някои от шедьоврите на най-посещавания френски музей. Като се тегли чертата обща стойност на разходите е над 400 000 евро, се казва в одита.

Сметната палата на Франция все пак призна някои усилия за спестяване на разходи, като подчерта пестеливостта на Елисейския дворец при организирането на "коктейли за по-малко от 100 души“ - събития, по време на които вътрешният кухненски персонал на двореца обикновено се предпочита пред външни контрагенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase