Снимка: iStock

Чупливи нокти, разкъсани краища, матова кожа - тези козметични проблеми може да ви насърчат да попитате вашия лекар за започване на лечение с биотин. Но какво точно представлява витаминът и осигурява ли ползи за здравето, или се ограничава само до подобряване на външния вид?

Биотинът, известен още като B7, е водоразтворим витамин, което означава, че тялото ви не съхранява значителни количества от него. Така че, ако вземете добавка, която надхвърля нуждите на тялото ви, вероятно ще отделите остатъка чрез урината. "Нашите тела не произвеждат директно биотин, но бактериите в храносмилателната ни система го синтезират", казва сертифицираният дерматолог и дерматологичен хирург Тайлър О. Вукмер.

Авторите на проучване от 2023 г. за дефицита на биотин и чревната дисбиоза обясняват, че микробиотата в червата зависи от биотина за растеж и оцеляване. С други думи, чревните бактерии (предимно разположени в дебелото черво) създават биотин по необходимост сами.

Но за някои хора получаването на допълнителен биотин чрез храни и добавки може да помогне за подобряване на някои аспекти на тяхното здраве.

Ползите от биотина можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase