Снимка: iStock

Винаги искате да дадете приоритет на вашето благополучие, но грижата за себе си не е толкова лесна през лятото, колкото през другите сезони, когато сте на закрито и няма какво друго да правите освен да се наспивате добре, да сложите маска за лице и да прочетете част от любимата си книга. През лятото студента бира, хот-догът и сладоледът често заместват балансираните ястия, а баровете на открито, пътешествията през уикенда и барбекютата постоянно викат името ви. И тогава се появява несигурността, която може да дойде с банските или късите панталони, или пък пълния Instagram с плажни дни и мечтани европейски ваканции, които ни карат да се чувстваме сякаш изпускаме нещо. Между по-натоварения графи, социалните излизания, липсата на здравословни навици и натиска да направим лятото перфектния сезон, психиката ни започва да страда. 

Но през лятото вероятно също така жадувате за пресни храни, имате повече енергия и се чувствате по-щастливи. Вместо да се фокусирате върху негативното, използвайте сезона да се влюбите повече в себе си, да култивирате радост в живота си и да подобрите здравето си, вместо да го наранявате. Превърнете себе си в приоритет и се поставете на първо място. 
 
Ето 10 начина да подобрите рутината си, за да се възползвате максимално от сезона
 
1. Летни тренировки
 
Ако сте се отегчили, защото ходите на един и същи тренировъчен клас всеки ден, лятото е вашето спасение. Обмислете да изкарате своята тренировка на открито. Вземете постелката си за йога, ластиците за крака или пък тежестите и кажете здравей на слънчевото време в парка. В почивните си дни от фитнес може д асе разходите, вместо да тичате на бягащата пътечка. Лятото е страхотно време да опитате нещо ново, защото имате повече енергия и мотивация. Направете лека тренировка, помолете приятел да се присъедини към вас или опитайте нов тип рутина. Благодарение на по-дългите дни и повечето слънчева светлина, често имаме най-много енергия през лятото, така че се възползвайте от нея и увеличете интензивността. 
 
2. Направете си лятна ваканция
 
Помните ли детството, когато лятото беше синоним на ваканция? Това означаваше липса на училище от юни до септември и предстоящи обиколки на басейни, морета и множество похапване на сладолед с приятели. Макар вече да сме възрастни и да нямаме лятна почивка от работа, пак можете да приложите същия манталитет. Лятото служи като идеалното напомняне, че работата трябва да бъде част, а не целия ви живот. Възползвайте се от летните петъци и обмислете как да си организирате един дълъг уикенд, за да внесете повече радост в ежедневието си. 
 
3. Почистете дома си
 
Защо трябва да чистим само в началото на пролетта? Лятното почистване е възможност да превърнете дома си в оазис за топлото време, в който да си починете, дори когато работите. Тъй като безпорядъкът у дома предизвиква хаос в ума ни, организицията и чистотата може да ви помогнат да се насладите на по-топлите месеци и да повиши настроението ви. Отделете си един ден за организиране на чекмеджето с гримове, даряване на ненужни дрехи и оптимизиране на пространството в кухнята. 
 
Актуализирайте декора си за по-щастливия сезон, като замените по-тъмните акценти в дома с по-цветни аксесоари, добавите цветен принт или два на стената или пък сложите романтични свещи и декорации, които ще превърнат пространството в копие на апартамент от филм. Незначителните промени като свежи цветя във вази или цитрусово масло в дифузьор също могат да направят огромна разлика.
 
4. Яжте сезонно
 
Въпреки че може да жадувате за обилни ястия и топли супи през зимата, е по-вероятно да искате нещо по-леко и прясно през лятото. Здравословното хранене е много по-лесно, когато времето е топло. Организмът ви се насища по-бързо, билките са в сезон, а зеленчуците на скара изведнъж звучат толкова добре, колкото една пица. Помислете за закупуване на сочни домати, пресни ягоди и сладка царевица. Също така, полагайте усилия да добавите повече богати на вода храни към вашата диета за бонус точки за хидратация, като диня, краставица, тиквички и домати.
 
Цялата статия четете в Tialoto.bg
 
Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase