Снимка: Orna от Pixabay
fallback

Учени съветват хората да не консумират алкохол, ако им се налага да спят по време на дълъг полет. В самолетите, които летят на височина от около 2438 метра, нивата на налягане и кислород са по-ниски от тези на Земята. Ако по време на полет пиете алкохол и заспите след това, е вероятно да изпитате спад на кислородното насищане в кръвта си и повишен сърдечен ритъм.

Научното изследване е публикувано този понеделник в списание Thrоax, пише bTV. Водещият автор на изследването е изратил мейл до CNN, в който съветва пасажерите да не употребяват никакъв алкохол на борда на самолет.

За да проведат изследването, изследователите създават атмосферна среда, подобна на самолетната кабина по време на полет. В продължение на две нощи 48 здрави възрастни спят четири часа в две различни среди - веднъж, без да са приемали алкохол, и веднъж, след като са изпили две чаши вино или бира. В нощите с прием на алкохол изследователите наблюдават понижено количество кислород и повишен сърдечен ритъм.

Учените обобщават, че комбинацията от прием на алкохол и спане в самолет значително натоварва сърдечната система, а това може а доведе до изостряне на симптомите при пациенти със сърдечни или белодробни заболявания.

„Проучването е малко, но дава отправна точка, от която изследователите трябва да продължат да проучват връзката между съня, полета и алкохола“, казва кардиологът д-р Андрю Фрийман.

Кардиолози допълват, че много от пътниците прибягват до употребва на алкохол на борда и си мислят, че по този начин ще заспят по-бързо, но това се отразява негативно на организма като цяло, а и е предпоставка за бъдещи здравословни проблеми. „Това откритие не е изненада. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но качеството на съня не е толкова добро, колкото при трезвен сън“, казва Фрийман.

Кардиологът съветва пациентите си, ако е възможно, да се придържат към естествения цикъл на тялото си и да избират полети, които да съвпадат с режима на съня. “Така че да можете да кацнете и да доспивате или да кацнете и да започнете деня си“, казва още Фрийман.

Друг лош навик по време на полет е изкуственото бодърстване, което се получава с прекален прием на кафе и енергийни напитки.

„Може да е по-трудно да спазвате здравословните си навици, когато летите със самолет, но полагането на усилия в тази насока може да ви помогне да пристигнете с добро настроение и готови за приключение“ каза Фрийман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 месеца

Самолети на 2438 метра няма, освен когато излитат или кацат.

14

3- те ххх

преди 3 месеца

До пияница мистик 5: Като ти гледам глюпостите, ти най-вероятно никога не си доближавал самолет, камо да си летял!

13

До Катя

преди 3 месеца

Колко мъже над 30 сте питали и лице в лице ли е проведена анкетата?

fallback