Снимка: Pixabay/ Anestiev

Българската овчарска салата зае 5-о място сред 100-те най-вкусни в света. Това се вижда от класацията на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас", пишат от "Телеграф". 

Салатата, която се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари италианската "Капрезе" и ливанската "Фатуш".

В топ 10 на класацията попадат още две български салати – традиционната „Шопска“ заема девето място, а „Снежанка“ – десето.

Първо място заема гръцката салата "Дакос", а известната в Тунис салата "Мечуя" се нарежда на втора позиция. Трета сред най-вкусните е "Гръцката салата", а на четвърто място попада китайската "Пай Хуан Гуа".

Ястия

Това обаче не е първият път, в който български салати попадат в челните позиции на класациите на "Тейст Атлас". През 2022 година овчарската салата зае първо място сред 50-те най-добри в света. Тогава тя задмина гръцкия "Дакос" и японската "Гома уакаме". Също така в началото на 2022 година и баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделиe в света, като изпревари турската баклава.

Предпочитания

Овчарската салата е една от най-поръчваните в заведенията у нас, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред "Телеграф".

Причината е, че тя съвместява в себе си две ястия и предястие и основно. Той посочи, че тя е предпочитана основно от мъжете към питието, и то в заведения в битов стил. Дамите пък най-често поръчват салата "Цезар", отново заради това, че има и айсберг и пиле.

В много заведения вече се предлага и със скариди. Алибегов коментира още, че в последните години има тенденция модерни салати да изместват традиционните. Насочени са основно към здравословното и фитнес хранене, както и към хората, които не консумират месо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase