Снимка: Erik Karits от Pixabay

Когато Слънцето, Луната и Земята застанат в права линия, тогава денят се превръща в нощ и настъпва мрак. Пълните слънчеви затъмнения са редки явления, на които мнозина имат щастието да станат свидетели веднъж или дори няколко пъти през живота си.

Много хора, най-вече тези в Щатите и Канада, очакват слънчевото затъмнение, но не всеки си задава въпроса как то ще се отрази на животните? Слънчевото затъмнение ще продължи само няколко минути, но въпреки това, когато настъпi и денят за кратко потъне в мрак, някои животни започват да се държат странно.

Животните разчитат на 24-часов биологичен часовник, който контролира поведенческите им навици в ежедневието. Подобни явления нарушават тези вкоренени порядки и различните видове започват да правят неща, които не са характерни за тях.

Британският ентомолог Уилям Уилър прави изследване на поведението на животните по време на слънчево затъмнение преди повече от сто години. Той разпространил обяви в местните вестници, в които призовава хората да наблюдават и запишат разликите в реакциите на видовете по време на затъмнението през 1932 г.
Тогава той събрал повече от 500 анекдота. Според тях, когато денят се превърнал в нощ, совите започнали да крякат, а пчелите бързо се върнали в кошерите си.

Група учени повторилимексперимента на Уилър и през август 2017 година. Адам Роуз, учен, наблюдаващ видовете в зоологическа градина в Южна Каролина, предположил, че те ще преживеят затъмнението сякаш над тях преминава тъмен облак. Обратно на предположенията му обаче животните „направо полудели“.

Реакциите се категоризират в четири групи. Когато слънцето се скрило някои от животните реагирали с тревожност. Други започнали да изпълняват вечерната си рутина. Трети пък се държали така, сякаш нищо не се случва. Жирафите, които обикновено са спокойни, започнали да бягат с пълна сила, сякаш ги гони хищник. За няколко мига животните станали много тревожни и не спрели да галопират.

Нощните птици, от друга страна, изглеждали крайно объркани. С настъпването на мрака, те се активизирали и започнали да търсят храна. Мечките гризли не се въодушевили особено от рядкото събитие. Те използвали момента за сладка дрямка и охлаждане.

Най-странната реакция е тази на гигантските Галапагоски костенурки. Те спонтанно започнали да се чифтосват, щом настъпило затъмнението. „Костенурките са много спокойни и не особено изразителни. Но започнаха да се чифтосват помежду си точно в пика на мрака“, обясни пред Би Би Си Адам Роуз.

За да установят реакциите на животните в дивата природа, учените избрали да разгледат най-вече поведението на птиците и насекомите. Чрез метеорологични станции те изчислили колко от летящите животни се намират в небето по време на явлението. Оказва се обаче, че повечето птици спрели полета си, когато тъмнината покрила земята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase