Снимка: Istock

Безспорно можем да наречем орхидеята „кралицата на цветята“. Ако трябва да следваме определението: „Орхидеи или Салепови е най-голямото семейство покритосеменни растения, с описани 750 рода, около 25 000 природни вида и близо 500 000 вида хибриди, създадени по естествен и изкуствен път.“ След това впечатляващо представяне, може би си мислите, че орхидеята е трудна за отглеждане.

Но с правилната грижа можете да ѝ се радвате дълги години. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат за това:

Влагата и въздухът на орхидеята

Орхидеите много обичат влагата. В резултат на това, когато се отглеждат вътре в дома, те често се поставят върху съдове с течност. Тези „тави“ позволяват на водата да се събира в основата, докато растението е над водата. На пазара се предлагат саксии за орхидеи, които позволяват орхидеята да бъде над нивото на водата. По този начин тя се възползва от изпаренията ѝ.

Орхидеите също обичат да се „събират“ близо една до друга, тъй като това също помага за повишаване на влажността сред растенията. Това неизменно е акт на балансиране, защото тези растения обичат движението на въздуха, но постоянното движение на сух въздух ще ги изсуши. Твърде много влага и твърде малко движение на въздуха могат да провокират растенията да станат податливи на гниене. Постигането на добър баланс на влажност и движение на въздуха е една от целите на успешната грижа за орхидеите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase