Снимка Фейсбук

МОК е създал специални химн и флаг за спортистите от Русия и Беларус, които ще се състезават като неутрални на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024. Това се казва в прессъобщение след заседанието на Изпълкома в Лозана.

"Първият концерт на Чайковски, който звучеше на игрите в Токио 2020 в чест на руските неутрални спортисти, бе отблъскващ за мнозина, затова МОК създаде специален химн", заяви директорът на отдела по връзки с националните олимпийски комитети Джеймс Маклауд, цитиран от "Сега".

"В процеса на композиране се стараехме да създадем музика, която спортистите да слушат с достойнство и да ги вдъхновява", допълни Маклауд.

Флагът, утвърден от Изпълкома на МОК заедно с химна, пък е изцяло зелен, с надпис "Индивидуални неутрални спортисти" на френски и английски език, за да се избегнат всякакви интерпретации от страна на олимпийските комитети на Русия и Беларус.

Състезателите от тези две държави няма да бъдат допуснати до парада при откриването на игрите, както бе със спортистите на Югославия на игрите в Барселона 1992, но "ще им бъде дадена възможност да преживеят събитието". Решението за церемонията по закриване ще бъде взето на по-късен етап, като ще се има предвид, че тогава не участват отборите, а всички спортисти заедно.

Освен това във вторник МОК постанови, че спортистите от Русия и Беларус, които бъдат допуснати до игрите в Париж 2024, трябва да подпишат, както и всички останали, условията за участие, съдържащи задължение да спазват "миротворческата мисия на олимпийското движение".

МОК обяви, че към момента има 12 руски и 7 беларуски спортисти, които са спечелили квоти за Париж 2024. Експертите на комитета прогнозират, че при най-вероятния сценарий те ще са съответно 36 и 22-ма, а максимално може да са 54 руснаци и 28 беларуси. Това обаче е бройката преди извършването на проверката за допустимост до участие.

В Токио 2020 руските спортисти бяха 330, а беларуските - 104.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase