Снимка: БГНЕС

Нов вид устойчиво и ефективно животновъдств може да се окаже отглеждането на питони във ферми. Автори на излседването са от университета “Макуори” в Сидни, а проучването се осъществява във ферми за питани в Азия.

Ръководител на проекта е д-р Даниел Натуш от Факултета по природни науки в австралийския университет.  Изследването е публикувано в списание "Сайънтифик рипортс" (Scientific Reports). Екипът на д-р Натуш установява, че питоните преобразуват храната, като увеличават теглото си забележително по-ефективно в сравнение с пилета и говеда, които традиционно се отглеждат за прехрана от хората.

„По отношение на коефициента на преобразуване на храна питоните превъзхождат всички основни селскостопански видове, изследвани досега“, каза д-р Натуш. „Змийското месо е бяло и съдържа много протеини“, допълни той.

Изследователите правят сравнение между мрежест питон (Malayopython reticulatus) и бирмански питон (Python bivittatus), отглеждани във ферми за питони в Тайланд и Виетнам, като проверяват въздействието на различните хранителни режими върху тях.

„Промените в климата, болестите и намаляването на природните ресурси увеличават натиска върху конвенционалното животновъдство и растителните култури, което има тежки последици за много хора в страните с ниски доходи, страдащи вече от остър недостиг на протеини“, каза д-р Натуш.

Змийското месо е устойчив източник на храна с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на наситени мазнини, което вече се консумира широко в Югоизточна Азия и Китай.

„Макар че съществува мащабно отглеждане на питони в Азия, то все още не е получило достатъчно внимание от страна на водещи учени в областта на селското стопанство", каза д-р Натуш. „Нашето проучване показва, че отглеждането на питони допълва съществуващите животновъдни системи и може да предложи гъвкав и ефикасен отговор на глобалната продоволствена несигурност“, уточни той.

При производството на змийско месо се отделят много по-малко парникови газове, отколкото от бозайниците.
Въпреки това е малко вероятно Австралия или Европа да приемат отглеждането на питони.

„Мисля, че ще мине много време, преди да видите бургери с месо от питони, сервирани в любимия ви ресторант“, каза д-р Натуш./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase