Снимка: iStock

Ако сте почитатели на уелнес тенденциите и здравословния начин на живот, един от многото съвети, които вероятно следвате, е да пиете много вода. Тя не само ви поддържа хидратирани, но също така предлага много други предимства като блестяща кожа, добре смазани стави и правилно функциониране на органите. Докато водата остава в центъра на нашето внимание, един компонент на хидратацията, който често се пренебрегва, са електролитите.

Електролитите са основни минерали – натрий, калий, хлорид, магнезий, калций, фосфат и бикарбонати – които имат електрически заряд, след като се разтворят в течност. Те играят жизненоважни роли в тялото, като поддържат функционирането на нашите органи, предотвратяват главоболие и поддържат баланса на течностите. Нуждите ни от електролити се различават в зависимост от това колко сме активни, дали сме болни или колко алкохол консумираме. Някои симптоми като повръщане, мускулни крампи или спазми, изтръпване на крайниците или неправилен сърдечен ритъм може да са признаци за електролитен дисбаланс.

В повечето случаи можем да задоволим нуждите си от електролити, като ядем разнообразни храни. Продукти като банани, авокадо, спанак, бадеми и кокосова вода могат да бъдат добри източници на електролити. Диетолозите насърчават първо винаги да избираме питателни храни, но понякога и добавките могат да бъдат полезни за задоволяване на хранителните ни нужди. Вероятно сте добре запознати с ярко оцветените спортни напитки и електролитни прахове на пазара. Въпреки че те са страхотна опция, когато сте навън, вие може да си направите и собствени електролитни напитки с продукти, които може би вече имате у дома.

Варианти за електролитни напитки, които да направите у дома можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase