Снимка МО

В рамките на мисията на НАТО "Военен патрул", турските бойни самолети F-16 в Румъния изпълниха за първи път мисия за зареждане с гориво във въздуха със самолета-цистерна A-330 MRTT Phénix, многоцелеви самолет за гориво и транспорт, принадлежащ на френските ВВС.

Командването на военновъздушните сили на Република Турция продължава да засилва сътрудничеството със съюзническите страни за ефективната защита на въздушното пространство на НАТО, съобщава дир.бг. 4 бойни самолета F-16 и 71 души от командването на военновъздушните сили на Република Турция пристигнаха във военновъздушната база Боргеа в Румъния в рамките на мисията на пакта и започнаха своето задължение да защитават въздушното пространство на НАТО. Тази задача, поета от Турция, ще продължи до 31 март 2024 г.

Airbus A330 е самолет, който служи като танкер за зареждане с гориво. Самолетът се използва за изпълнение на стратегически мисии като дозареждане въздух-въздух. Самолетите се използват и за стратегически транспорт на персонал и ситуации на медицинска евакуация.

Максималният капацитет на горивото на самолета е 111 000 кг. Също така A330 може да превозва 267 пътници, 130 напълно екипирани войници или 45 тона товар. В конфигурация за медицинска евакуация може да побере до 6 легла за интензивно лечение и 16 носилки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase