Снимка: архив, БГНЕС

Да остаряваме грациозно означава да приемем бръчките, които животът е издълбал върху лицата ни, и да открием красотата в проявената мъдрост. Дали обаче останалите хора мислят така? Изследователи установиха, че хората с бръчки изглеждат незаслужаващи доверие и по-малко приятни, пише Мейл онлайн.

В изследването, проведено в Хумболтовия университет в Берлин, са участвали 353 души, които били помолени да оценят снимки на непознати хора със и без бръчки по лицата. Те е трябвало да преценят доколко привлекателен, топъл, приятен, заслужаващ доверие, морален и уравновесен изглежда всеки човек. Те също така са помолени да оценят степента, в която всяко лице изглежда да изразява щастие, гняв, тъга, страх, отвращение и изненада.

Анализът, публикуван в списание Acta Psychologica, показа, че сбръчканите лица се смятат за по-малко привлекателни, приятни и заслужаващи доверие. Те се възприемат като показващи повече отрицателни емоции.

Ефектът е по-силно изразен при женските лица, а резултатите остават едни и същи във възрастовия диапазон на участниците от 18 до 68 години.

Изследователите обявиха в заключение: „Тези резултати показват, че възрастните хора често могат да бъдат възприемани като по-малко приятни само поради бръчките по лицето им и свързаните с тях оценки за привлекателност и емоционалност. Като се има предвид, че първите впечатления трудно се коригират, това може да има трайни последици“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase