Снимка: Istock

Стъклото е прекрасен материал, който несъмнено присъства във всеки дом. Едва ли се сещате за друг, когато помислите за чаши, купи и дори чинии. Но без значение дали миете на ръка или в миялна машина, понякога почистването на стъклото може да бъде истинско предизвикателство. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко трика как да почистите вашите чаши и посуда до блясък.

Почистете замъглените чаши с оцет

Какво ще ви е необходимо? Само бял оцет, сода за хляб и микрофибърна кърпа. Освен помътнелите чаши за пиене, можете да използвате този метод и за почистване на мътни вази. За предмети като стъклени плотове и прозорци (които не можете да накиснете в кофа с оцет), напръскайте оцет директно върху стъклената повърхност и го оставете да престои от 5 до 15 минути. Избършете оцета с влажна микрофибърна кърпа и след това използвайте суха микрофибърна кърпа, за да изсушите стъклото. Ако проблемът ви са минералите в твърдата вода, всичко, което трябва да направите, е да накиснете чашите си за пет минути в бял оцет. Тъй като той е киселинен, ще разтвори минералите.

За много силно замърсяване можете да затоплите оцета преди накисване. За много упорити петна, натъркайте с малко сода за хляб на върха на пръста си. Бъдете обаче много нежни. Содата за хляб е много меко абразивна и не трябва да драска. Все пак, добавете няколко капки вода, за да направите паста, ако се притеснявате, че ще повредите стъклото.

След това изплакнете чашите си поотделно на ръка под топла или студена вода. Подсушете ги си с кърпа без мъх или микрофибърна кърпа, преди да пиете отново от тях. Най-добре е да направите това веднага, щом ги изплакнете, за да не се образуват нови петна от твърда вода.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase